h

Verontruste burgers op veehouderij themaavond in Oostelbeers

15 mei 2013

Verontruste burgers op veehouderij themaavond in Oostelbeers

Afgelopen maandagavond was er in Oostelbeers een thema-avond over de intensieve veehouderij, georganiseerd door de Dorpsraad Oostelbeers. Zowel veehouders als burgers waren vertegenwoordigd en kwamen luisteren naar sprekers van achtereenvolgens: Gemeente Oirschot, GGD en Chris van der Heijden namens twee uitbreidende veehouderijen. Aanleiding voor deze avond zijn de twee veehouderijen in de Driehoek te Oostelbeers die willen gaan uitbreiden – en de verontrusting onder de omwonenden.

De presentatie van de Gemeente Oirschot toonde duidelijk de ‘geurcirkels’ van de veehouderijen die rond Oostelbeers zijn gevestigd. De buitenste (minder riekende) geurcirkels rijken tot ver in Oostelbeers. Vanuit het publiek kwam hierop de volgende opmerking: “U praat hier over geur alsof we het over Chanel No. 5 hebben – laten we het a.u.b. gewoon stank noemen”.
De Gemeente Oirschot liet weten maatregelen te hebben getroffen om wel met veehouders mee te werken, maar dit op een dergelijke manier te doen, dat er nooit al teveel overlast kan ontstaan bij burgers. De veehouders moeten aantonen dat ze Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, en dat ze duurzaam werken. Andere gemeenten hebben op dit gebied nauwelijks regels.

De GGD bevestigde dit beeld en noemde Oirschot als voorbeeld voor veel andere gemeenten. Spreekster Renske Nijdam vertelde over de mogelijke gezondheidsrisico’s binnen en buiten de veehouderij. Daar werd veel onderzoek naar gedaan, met als conclusie dat er nog veel meer onderzoek zou moeten worden gedaan. Vooral op psychisch gebied lijken de veehouderijgeuren impact te hebben op omwonenden; resulterend in hoofdpijn en/of depressiviteit. Dit beeld kon de verontruste plaatselijke huisarts bevestigen. Wij vonden het schokkend te horen dat er op het gebied van mestverwerking nog geen gezondheidsgegevens bekend zijn bij de GGD, terwijl er toch behoorlijke plannen voor een aantal flinke mestverwerkers in Brabant klaar liggen.

Chris van der Heijden, van adviesbureau van Dun lichtte de plannen toe voor de uitbreiding van 2 stallen; beide verdubbelen bijna qua aantal dieren. Om de overlast te beperken wordt ingezet op luchtwassers, waarbij de geurcirkels sterk verkleinen. De werking van de luchtwassers werd uitgebreid toegelicht.

Daarop kwamen vragen van omwonenden die een krantenartikel bij zich hadden over de gifstoffen die uit luchtwassers komen. Door deze gifstoffen was een kind onwel geworden en een aantal dieren (waaronder honden) gestorven. Volgens Chris, die uitgebreid had getelefoneerd, gaat het hier om meststoffen die ook gewoon over het land worden uitgereden. Deze stoffen horen niet in het oppervlaktewater terecht te komen, waar ze dus wel in terecht waren gekomen. Hierop moet worden gehandhaafd.
Vanuit het publiek kwam de laconieke vraag of de veehouder vooraf werd ingelicht als er een controle zou komen. Ook waren er vragen over luchtwassers die konden worden uitgezet. Met een technisch verhaal werd duidelijk dat luchtwassers beter niet kunnen worden uitgezet en dat het uitzetten sinds begin dit jaar bij nieuwe luchtwassers wordt geregistreerd.
Handhaving gebeurt door onafhankelijke bureaus in opdracht van de gemeente.
Het burger publiek bleef sceptisch over de beperkte stankoverlast die hen werd voorgeschoteld, en nog sceptischer over de handhaving.

Ook was er de vraag waar al die mest toch naar toe moest. Chris vertelde dat er in Nederland amper een mestoverschot is. Het probleem volgens hem, is dat het overschot ontstaat omdat de overheid steeds de hoeveelheid mest die mag worden uitgereden, verkleint. (Red.: Dit is uiteraard vanwege de Nitraatrichtlijnen vanuit de EU, waar Nederland nog steeds niet aan voldoet – Nederland heeft de sterkst vervuilde bodem- en het sterkst vervuilde oppervlaktewater van Europa).

Vanuit een boer kwam de vraag – dat vanwege het aantal gestopte boeren – dat de vervuiling toch ook een stuk minder moest zijn? Daarop kwam het eerlijke antwoord van de gemeente, dat dit niet het geval is.

De SP Oirschot was erbij en heeft zich weinig hoeven roeren. Burgers toonden zich bezorgd, er was veel eerlijke informatie en er werd eerlijk antwoord gegeven op de vragen. Ook wij maken ons zorgen over de overlast van de veehouderijen. Wij zouden nog strengere regels willen stellen aan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en vooral willen inzetten op veelvuldige en strenge handhaving, dag en nacht. Niet om veehouders te pesten, maar om veehouders te dwingen met zorg voor hun omgeving te ondernemen. Het vlees zal er vast iets duurder door worden – maar we krijgen er dan ook een onbetaalbare ‘goede gezondheid’ en een ‘beter milieu’ voor terug.
Zie ook onze visie - Het verbond van Oirschot

Geschreven met veel dank aan Jozee!

Reactie toevoegen

U bent hier