h

Vragen over overtredingen door Oirschotse veehouders

1 oktober 2012

Vragen over overtredingen door Oirschotse veehouders

Uit onderzoek door de provincie bleek dat 4 van de 9 gecontroleerde Oirschotse veehouders zich niet aan milieuregels heeft gehouden. We hebben daarom de gemeente vragen gesteld in het belang van de Oirschotse burger: of - en hoe vaak er wordt gecontroleerd op overtreden van de milieuregels. We denken dan aan controle van stikstof-, fijnstof- en ammoniakuitstoot bij de Oirschotse veehouderijen. Maar ook aan controle van regels die gaan over stank, geluid en veiligheid.

In de media werd gesteld dat gemeenten hun handhavers mee hadden kunnen laten lopen met de provinciale controles, maar dat de meeste gemeentes die kans hebben laten schieten. Dat is vreemd, omdat ze op die manier zeer efficiënt aan hun handhavingsplicht hadden kunnen voldoen. Wij zouden graag van de gemeente Oirschot vernemen of ze hun handhavers hebben laten meelopen. En zo niet, waarom niet.

Daarnaast willen we weten of de uitkomst van het onderzoek wel representatief is voor de rest van de Oirschotse veehouders, die ook onder deze milieuregels vallen.

Over het onderzoek Uit het grootscheepse onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Provinciale Staten door regionale Milieudiensten, is gebleken dat veel Brabantse boeren het niet zo nauw nemen met de regels om natuur en milieu te beschermen tegen de door hen veroorzaakte schadelijke uitstoot van stikstof, ammoniak en fijnstof. Zij sjoemelen kennelijk fors met luchtwassers (geen, te kleine of niet aangezette luchtwassers) en ook zouden stallen niet volgens vergunning gebouwd zijn. Dit is een verontrustende constatering.

Van 627 gecontroleerde bedrijven in Brabant houden 332 (meer dan de helft!!) zich niet aan de milieuregels die hen door provincie en gemeenten zijn opgelegd. Bij 38 veehouderijen werden zware overtredingen geconstateerd, die de provincie inmiddels via dwangsomprocedures aanpakt.

De controle, uitgevoerd in 2010 en 2011 op basis van de Verordening Stikstof en Natura 2000, richtte zich uitsluitend op het deelaspect ammoniak en een deel van het bedrijf. Wanneer ook andere (milieu)thema’s hierbij betrokken waren geweest, zou de naleving nog lager zijn uitgevallen, aldus de provincie.

Reactie toevoegen

U bent hier