h

Huisartsen vragen om slot op veestapel

23 mei 2016

Huisartsen vragen om slot op veestapel

Foto: Jedidja / Aritha / Pixabay

Zeven huisartsen uit Reusel-De Mierden pleiten voor een direct verbod op nieuwe stallen in Brabant. Hun patiënten worden onrustig en ook daadwerkelijk ziek van de groeiende veehouderij, zo zei Willem Sanders als woordvoerder van de huisartsen tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis.

De zeven dokters sluiten zich aan bij Ignas van Bebber. Deze oncologisch chirurg uit Den Bosch zei in maart dat er een verband is tussen de grote veestapel in Brabant en het relatief hoge aantal gevallen van longkanker. Ook al is dit nog niet wetenschappelijk bewezen, zei Van Bebber er destijds bij.

Volgens huisarts Sanders zorgt de uitstoot van veehouderijen voor meer hart- en vaatziektes, een grote kans op uitbraken van ziektes als de Q-koorts en op resistentie voor antibiotica. Ook hij moest toegeven dat er geen onweerlegbare bewijzen zijn: "Maar zo gaat dat in de wetenschap. We hebben dat ook gezien met roken en asbest. We wisten allang dat dat slecht was, toch ging er dertig jaar overheen voordat het vast stond en de overheid maatregelen nam. Ik verwacht dat dit helaas ook met fijnstof en zoönosen gaat gebeuren.

Reusel-De Mierden behoort tot de gemeenten met het meeste vee in Brabant. Sanders kent verschillende kanten van de problematiek: "Mijn patiënten zijn óók de veehouders. Die heb ik heel hoog. Maar de relatie met hen is vaak moeizaam."

Wat hem betreft, blijft er wel toekomst voor agrarische familiebedrijven maar zonder uitbreiding van het totale aantal dieren en stallen. De artsen hielden hun pleidooi in het kader van de zogeheten 'mestdialoog'. Onder deze titel overleggen boeren, burgers, natuurbeschermers en diverse deskundigen over mest en vee in Brabant.

Bron: Eindhovens Dagblad, 23-5-2016

Reactie toevoegen

U bent hier