h

Interessante veehouderij thema-avond

25 september 2015

Interessante veehouderij thema-avond

Foto: Chräcker Heller / Pixabay

Op donderdagavond 17 september waren naast SP leden ook omwonenden van veehouders en diverse belangengroepen op bezoek bij een thema-avond over de veehouderij, georganiseerd door de SP Oirschot.

Na een introductie op onze visie op de problemen in en rond de veehouderij kwamen omwonenden van veehouderijen aan het woord. Na de pauze hield onze wethouder een presentatie over de zaken die hij heeft kunnen bereiken en de problemen die hij ondervindt bij de transitie naar een gezondere veehouderij.

Omgevingsdialoog

Omwonenden vertelden hoe hun leefklimaat verslechterde bij de uitbreiding van diverse stallen. Er was veel discussie over de meerwaarde van ‘de dialoog’. Men vroeg zich af of het geen truc was om omwonenden monddood te maken en welke rechten je als omwonenden hebt. Moet je meedoen aan de dialoog, kun je beter demonstratief afwezig blijven of kun je beter bezwaar aantekenen? Wat te doen bij de overvaltactiek (informatie wordt pas tijdens gesprekken gegeven) en hoe te wapenen tegen emotionele chantage? Één van de conclusies was dat het van groot belang was om samen en goed voorbereid de dialoog in te gaan.

Rol van de gemeente

SP wethouder Frans van Hoof presenteerde de behaalde resultaten in zijn missie naar een gezondere veehouderij. Frans heeft vrij snel de conclusie kunnen trekken dat de Gemeente Oirschot als voorbeeldgemeente geldt, maar ondervind nog steeds een hoop obstakels om een goede transitie te kunnen maken. Vanuit de zaal kwamen er complimenten voor het aanwijzen en vaststellen van de zogenaamde urgentiegebieden. Zijn open en transparante verhaal werd vanuit de zaal beloond met een hoop nuttige en goede tips.

Vervolg

Het werd een lange interessante avond, met de conclusie dat er nog veel te bespreken was. We hopen snel een vervolgsessie te plannen waarbij we hopelijk weer op de steun van alle aanwezige experts mogen rekenen.

Reactie toevoegen

U bent hier