h

SP in coalitie Provinciale Staten

18 mei 2015

SP in coalitie Provinciale Staten

Foto: SP partijbestuur / De Nieuwe Lijn - 15 mei

Tijdens een ingelaste regioconferentie (9 mei) van de SP Noord-Brabant hebben de afgevaardigden van de lokale SP afdelingen vóór deelname aan de coalitie en vóór het coalitieakkoord gestemd. Voor de afdeling Oirschot waren Thea Cichy - van Gessel en Frans van Boekhold aanwezig.

Met 1 zetel winst en in totaal 9 zetels in de Brabantse Provinciale Staten is de SP nu de derde partij van Noord-Brabant. De coalitie van CDA, VVD en SP zou met een meerderheid van 1 zetel hebben kunnen doorregeren. Echter de Ruit (rondweg Eindhoven) bleek het breekpunt te zijn. Met name de standpunten van het CDA (vóór de Ruit) en SP (tegen de aanleg van deze weg) waren onverenigbaar.

Nadat de ogen eerst gericht waren op een samenwerking tussen CDA VVD, D'66 en PvdA, is er uiteindelijk toch een coalitie met de SP tot stand gekomen. Onze voorman Nico Heijmans heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. De Brabantse coalitie bestaat nu uit SP, VVD, D'66 en PvdA. Historisch, want voor het eerst in de geschiedenis van de provincie staat het CDA buiten de coalitie.

Voor Oirschot (en andere gemeenten die te maken hebben met de intensieve veehouderij) is dit op zich goed nieuws. De weg naar de duurzame veehouderij die Brabant is ingeslagen, denken SP, D'66 en PvdA sneller met de VVD dan met het CDA te kunnen afleggen.

Een ander historisch resultaat dat nog vermeldenswaardig is, is dat de SP in de provincie Groningen de grootste partij geworden is. Nu de rest van Nederland nog!

Reactie toevoegen

U bent hier