h

Intensieve veehouderij in Oirschot

10 maart 2014

Intensieve veehouderij in Oirschot

SP Oirschot heeft in samenwerking met enige andere SP-afdelingen, verenigd in het Verbond van Oirschot, een visie op de veehouderij opgesteld. De visie, te vinden op deze website, gaat niet specifiek over Oirschot maar bevat gedachten over de veehouderij in heel Nederland.

Onze bemoeienis met de intensieve veehouderij stamt van enige jaren geleden toen er in de Huijgevoort een onhoudbare situatie dreigde te ontstaan door de overlast, veroorzaakt door de veehouderij aldaar. Het probleem beperkt zich echter niet tot Oirschot, maar is landelijk van aard. De wet- en regelgeving schiet naar ons idee op heel veel fronten tekort. Dit geldt met name op het vlak van de volksgezondheid. De besmettingen met Q-koorts in de afgelopen jaren, waarvan enkele met dodelijke afloop, tonen de ernst van de situatie.

Laten we voorop stellen dat wij ons niet tegen de boeren richten, wat sommigen misschien graag zouden doen geloven. Wat wij willen is een gezonde veehouderij. Dat daar enige tijd overheen gaat, daar zijn wij ons ten volle van bewust. Maar het lijdt geen twijfel dat reeds nu stappen dienen te worden genomen om op termijn te komen tot een gezonde veehouderij.

We stellen ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door het bezoeken van de talrijke lezingen en bijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd door de Gemeente Oirschot, de Provincie Brabant en de Tweede Kamer.

De SP roert zich danig in het debat. Veerle Slegers is de woordvoerster van de SP in de Provincie Brabant. De SP is vertegenwoordigd in het bestuur van de provincie in de persoon van gedeputeerde Johan van den  Hout. Dat het niet altijd makkelijk is om met coalitiepartners VVD en CDA te onderhandelen is wel duidelijk. Soms worden er wel eens beslissingen genomen waar wij als afdeling Oirschot ook de wenkbrauwen over fronsen.

In de Tweede Kamer stelt Eric Smaling van de SP veel onderwerpen aangaande de veehouderij en het milieu aan de orde. Recentelijk heeft de meerderheid in de Tweede Kamer het verzoek van Eric Smaling gesteund voor een debat over de te verwachten explosie in het aantal koeien. In zijn maidenspeech  'Landbouw en natuur staan met de rug naar elkaar', pleitte Smaling voor betere regels op het gebied van natuur en milieu en sprak er zijn zorg over uit dat Nederland niet voldoet aan de Europese richtlijnen voor de kwaliteit van water en lucht. 'Nederland is kwetsbaar door onze grote bevolkingsdichtheid en de enorme hoeveelheid landbouwdieren. De landbouw en onze natuur staan al zo lang met de rug tegen elkaar. Verbind die natuurgebieden nu eens en zorg dat er een buffer van alleen kleinschalige, extensieve landbouw omheen ligt', zo betoogde hij.

Wat opvalt in de discussie rond de intensieve veehouderij is dat belanghebbenden in deze branche steevast blijven ontkennen dat we in Nederland een heel groot probleem hebben. Het probleem komt tot uiting in het grote mestoverschot. Het oplossen van de problemen die te maken hebben met het mestoverschot komt grotendeels ten laste van de belastingbetaler. Die problemen hebben te maken met de grootscheepse bodem-, water- en luchtvervuiling als gevolg van de overmaat aan mest.

De boer/ondernemer zit vaak in de wurggreep van de voedselketen, de banken en de regelgeving met de steeds strengere milieueisen waar bijna niet aan voldaan kan worden vanwege de hoge kosten. De boeren worden min of meer gedwongen om grotere stallen met nog meer dieren te bouwen om andere investeringen rendabel te maken.

Het is een misvatting om te denken dat we de problemen met technologie, zoals luchtwassers en mestverwerking, kunnen oplossen. In een lezing, gehouden in november jl in Deurne, sprak Lucas Reijnders, emeritus hoogleraar milieukunde, van ecologische waanzin. De technologische oplossingen komen neer op symptoombestrijding. De enige echt effectieve manier om de problemen aan te pakken bestaat uit een forse reductie van het aantal landbouwdieren in Nederland en Brabant. De bewering van de veehouderijsector dat er veel vraag is naar mest in het buitenland is gewoon niet waar, onze buurlanden zitten ook met een overschot.

De Gemeente Oirschot heeft een nota geschreven waarin een toekomstvisie wordt gegeven op de veehouderij in het buitengebied. Hoe er gedacht wordt over mestvergisters/verwerking is niet geheel duidelijk. Lege vergunningen worden ingenomen; dit kunnen wij alleen maar toejuichen. Als daarenboven stoppende bedrijven verplicht zouden kunnen worden hun dierenrechten in te leveren, dan zou dat een manier zijn om naar minder dieren te gaan.

Wij houden u via deze website op de hoogte van de ontwikkelingen in de veehouderij en onze visie daarop. Ook kunt u zich bij ons aansluiten als u het met onze opvattingen eens bent.

Jozee Kat

 

Reactie toevoegen

U bent hier