h

Onvoorwaardelijk basis-inkomen voor iedereen

13 december 2013

Onvoorwaardelijk basis-inkomen voor iedereen

Tijdens de laatste algemene ledenvergadering werd door een van onze leden gewezen op het “Europees Burgerinitiatief voor een Onvoorwaardelijk Basisinkomen”. Een artikel hierover was te vinden in “De Spanning” nummer 10 van november 2013. (De Spanning is een uitgave van het wetenschappelijk bureau van de SP)

Het hele artikel kun je hier lezen.

De organisatoren van het Europees Burgerinitiatief voor een Onvoorwaardelijk Basisinkomen willen 1 miljoen handtekeningen/steunbetuigingen binnen de Europese Unie verzamelen. Bij dit aantal is Europese Commissie verplicht dit onderwerp op de Europese agenda te zetten.

Je kunt de petitie ondertekenen via de volgende link: http://basisinkomen.eu/

Mocht je dit initiatief willen steunen, teken dan snel want het initiatief sluit 14 januari 2014.

Via de volgende link kom je terecht bij de Vereniging Basisinkomen: http://basisinkomen.nl/wp/

Hier is een grote hoeveelheid informatie over dit onderwerp te vinden.

Voor zover wij hebben kunnen nagaan heeft de SP over dit onderwerp geen uitgesproken standpunt. In het artikel in de Spanning noemt SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt het onvoorwaardelijk basisinkomen “een sympathiek idee, maar ook niet meer dan dat”.

We nodigen iedereen uit zijn/haar mening over het basisinkomen te laten weten. Omdat we over het algemeen positieve geluiden tegen komen (hetgeen niet raar is vanwege de bronnen) hierbij toch ook enkele kritische vragen. Is het onvoorwaardelijk basisinkomen een goed idee? Is het loslaten van de koppeling tussen arbeid en inkomen niet in strijd met de menselijke waardigheid? Legitimeert een basisinkomen niet de oneerlijke verdeling van werk, inkomen en macht? Legitimeert een basisinkomen niet de tweedeling in de samenleving? Is het niet beter te strijden voor recht op werk en een eerlijke verdeling van het werk? Is het niet beter te strijden voor een eerlijk loon en fatsoenlijke uitkeringen voor mensen die door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid niet kunnen werken?

Hoe dan ook, dat deze discussie gevoerd gaat worden is goed. Ook op Europees niveau. Dus wij roepen hierbij op de petitie te ondertekenen.

Reacties

Ik denk als men een onvoorwaardelijke basisinkomen invoer veel fysieke spanning bij mensen weg haalt door deze garantie .in een programma van tegenlicht 23-02-2014 zijn er voorbeelden benoemd zoals een plaatst in Canada met 1000 gezinnen waar dit 4 jaar heeft bestaan . Maar in deze tijd met veel zzp-er die weinig zekerheiden kennen of betalen hoge premie hiervoor . Met zo`n basisinkomen kan het uurloon ook een stuk naar beneden waardoor het werk van deze mensen binnen het bereik komt veel meer klanten komt.
Bv. een timmerman kost € 38,- per uur met een basisinkomen kost dan nog +/- € 20,-
Veel mensen op leeftijd willen volgen mijn best minder werk maar kunnen dit niet door de lasten met basisinkomen is dit mogelijk hierdoor komt er meer werk voor de jeugd .
Maar mijn gevoel is ook als je een basisinkomen invoer de politieke top macht verliest over de gewone man een daarom krijg dit onderwerp geen agenda punt in de landelijke politiek .

Maakt een onvoorwaardelijk basisinkomen ons leven beter? Wetenschappelijke studies kunnen ons hierin inzicht geven. Laten we ons alstublieft niet laten leiden door ideologie.

Guy Standing is onderzoeker op dit gebied.
Een quote van Guy Standing's wikipedia pagina:
"He calls on politicians to make ambitious social reforms towards ensuring financial security as a right. He argues for an unconditional basic income as an important step to a new approach. If politicians don't take the relevant decisions, he predicts a wave of violence, anger, and the rise of far-right parties."

Zie ook de Tegenlicht aflevering "De noodzaak van een utopie" (https://www.youtube.com/watch?v=EPRTUZsiDYw).

Op deze pagina staat vermeld dat de SP geen uitgesproken standpunt heeft over het m.i. onvermijdelijke basisinkomen. Ulenbelt, die de woordvoerder sociaal beleid is voor de SP, verwoordt echter een uitgesproken standpunt en zegt nadrukkelijk dat het ook het standpunt van de SP is. Hij en daarmee de SP zijn tegen het basisinkomen. En dat is jammer...

Piketty, robotisering, technologische ontwikkelingen, kloof tussen rijk en arm, druk op sociale voorzieningen, toename wereldbevolking en nog veel meer actuele ontwikkeling, maakt dat het absoluut noodzakelijk is dat er een vorm van een basisinkomen ontwikkeld wordt. Om verschillenden reden zou ik liever spreken over een "basisibudget".

Gezien de zeer diepe emoties die het woord basisinkomen alleen al oproept, opgeteld met de complexiteit ervan, is het van belang dat we binnen de SP vaak, breed en diepgaand discussies met elkaar moeten voeren. Werkgroepbijeenkomsten waar we eventuele wetenschappers uit verschillende diciplines bij kunnen vragen. En het onderwerp van alle kanten belichten en de resultaten van de discussies vastleggen en deze vergelijken met andere wekgroepen in het land. Is dit mogelijk denk je?
mvg Hans Androg

Reactie toevoegen

U bent hier