h

Busvervoersproblemen

8 oktober 2013

Busvervoersproblemen

Regelmatig bereiken ons klachten over het openbaar vervoer per bus.
Meest gehoord: de frequentie is te laag, er zijn slechte aansluitingen en soms komen bussen niet opdagen.

Er zijn twee busmaatschappijen in Oirschot actief; Hermes en Veolia. De Veolia bussen rijden tussen Tilburg en Best, de Hermes bussen tussen Oirschot en Eindhoven. De Veolia bussen zouden oorspronkelijk alleen tussen Tilburg en Oirschot rijden, maar hebben als extra service hun route uitgebreid naar Best.

Situatie tussen Oirschot en Eindhoven
Wat gaat er wel goed: In de ochtendspits vullen beide maatschappijen elkaar goed aan, en rijden de bussen gemiddeld om het kwartier.

Na de ochtendspits rijdt de Hermes bus niet meer, waardoor reizigers tussen Oirschot en Eindhoven altijd moeten overstappen; op de trein, of op bus 145. De overstaptijd tussen Veolia en Hermes is rond de 2 minuten, wat op zich prima is. Het komt echter regelmatig voor dat deze overstap gemist wordt omdat de ene bus te laat komt, of de andere bus te vroeg weg rijdt.

Een chauffeur die te laat komt, kan daar in de meeste gevallen niets aan doen. Aan te vroeg wegrijden wel. In het geval van ‘te vroeg wegrijden’ raden we aan om een officiële klacht in te dienen bij de betreffende busmaatschappij.

Bij het overstappen van de bus naar de trein dient er nogmaals een basistarief betaald te worden. De aansluiting met de treinen is niet optimaal; vaak moet er in Best ongeveer 9 minuten gewacht worden (wat in de winter bepaald geen pretje is), of vertrekt de trein wanneer de bus aankomt, waardoor er een kwartier gewacht kan worden. Wanneer men vanuit Best met de trein in de richtingen Tilburg of Den Bosch rijdt, moet men soms zelfs een half uur wachten.

In de avondspits, wanneer de Hermes bus weer rijdt, vindt het grootste drama plaats. Met dezelfde hoeveelheid bussen als in de ochtendspits, wordt er tussen Best en Oirschot i.p.v. om het kwartier, nu om het half uur gereden (!)
Dit komt omdat de bussen van Veolia en Hermes vaak precies 1 minuut na elkaar vertrekken. Je ziet ze dan ook regelmatig - letterlijk en figuurlijk - achter elkaar aanrijden!

Situatie voor de Beerzen en Spoordonk
In de kleine kernen is de frequentie absoluut te laag; hier vertrekt de bus richting Tilburg of Best maar 1x per uur (en in het weekend 1x per 2 uur). In de avonduren blijven de kernen nog bereikbaar tot ongeveer 22.00 uur. Voor de Beerzenaren komende vanuit Tilburg is er ‘s avonds echter het probleem van de overstap in Hilvarenbeek. De Veolia bus rijdt dan slechts tussen Hilvarenbeek en Best. Regelmatig komt het voor dat deze bus al vertrokken is, wanneer de bus uit Tilburg aankomt. Voor de treinreizigers komende vanaf Den Bosch; de bus vertrekt precies op het moment dat de trein aankomt in Best – men moet dan soms een half uur, en soms een uur wachten (afhankelijk van de gekozen trein).

Regie nemen
Voor deze frequentie-, aansluiting- en overstap ellende is er maar één oplossing: een stevige regie. De vervoerders NS, Veolia en Hermes zouden nog beter op elkaar moeten gaan aansluiten. In de normale situatie wordt het busvervoer door de provincie geregeld. Echter is er in de regio Eindhoven, waar Oirschot ook onder valt, een extra bestuurslaag aanwezig. Dit is het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Omdat Oirschot net op de rand ligt van de SRE-gemeenten rijden er provinciale bussen (Veolia) en SRE bussen (Hermes). Of hiermee de kern van het probleem verklaard wordt is niet geheel duidelijk. Een feit blijft, dat door een gebrek aan regie, de reiziger vaak letterlijk en figuurlijk in de kou blijft staan.

Klachten of verbeteringen?
Heeft u klachten over het busvervoer of wilt u verbeteringen voorstellen – neem dan contact met ons op via oirschot@sp.nl, ons contact formulier of reageer onderaan dit artikel.

Reacties

Het is in nijmegen en arnhem niet anders

Reactie toevoegen

U bent hier