h

Werkbezoek van Tweede Kamerleden Eric Smaling en Henk van Gerven

16 juni 2013

Werkbezoek van Tweede Kamerleden Eric Smaling en Henk van Gerven

Tweede Kamerleden Eric Smaling en Henk van Gerven brachten gisteren samen met Fráncy van Iersel van de provincie Brabant een werkbezoek aan Oirschot. Vijf leden van 'Het Verbond van Oirschot', een SP werkgroep van lokale afdelingen die zich bezighouden met de problemen rond de bulk-Veehouderij, begeleidden de Tweede Kamerleden bij hun bezoek aan een tweetal kleinschalige bedrijven.

Het eerste bedrijf betrof een biologisch rundveebedrijf. Eigenaar Ad van de Akker en zijn vrouw gaven een duidelijk uiteenzetting over hun bedrijf. Het bedrijf ligt in de Ecologische Hoofdstructuur van Brabant. Dit levert een extra belasting op, zowel in financiële zin als in benodigde mankracht. Ad van de Akker onderstreepte het belang van de Ecologische Hoofdstructuur. Zijn vraag naar de Kamerleden was er vooral een naar ondersteuning (ook in financiële zin) van boeren die veehouderij combineren met natuurbeheer. Hij vroeg ook aandacht voor een aanpassing van de huidige wetgeving, die gericht is op de gangbare landbouw, naar een wetgeving die rekening houdt met de specifieke eigenschappen van kleinschalige biologische bedrijven.

Daarna brachten we een bezoek aan educatief centrum “de Stroom” waar ook vis gekweekt wordt. Dit bedrijf, geleid door een voormalige varkenshouder, heeft een heel gevarieerd aanbod dat vooral gericht is op beleving. Hier loopt men tegen soortgelijke problemen aan als in de biologische veehouderij.

De SP wil naar een gezonde veehouderij in de toekomst, dat willen we allemaal, ook de branche zelf. Maar over het te bereiken doel en de weg ernaar toe, daarover zijn de meningen verdeeld, ook binnen de SP.

We zijn hierover in gesprek gegaan met de twee Kamerleden en ook met Fráncy van Iersel van Provincie Brabant. Wij als Verbond van Oirschot zijn van mening dat een kleinere veestapel in Brabant en Nederland een voorwaarde is voor een duurzame toekomst van de veehouderij.  Als je dat als doel stelt zullen er andere beslissingen genomen worden dan er tot nu toe genomen zijn. Wij denken dat het plaatsen van mestfabrieken over heel Brabant geen oplossing is voor de huidige problemen. Het resultaat zal slechts zijn dat de huidige dieraantallen in stand zullen blijven, zoniet groter zullen worden.

Recentelijk zijn de melkquota vrijgegeven wat ook weer tot meer dieren zal leiden. Het plan om de dierrechten af te schaffen zal hetzelfde effect hebben. De huidige denkwijze van de Provincie is dat bij een “zorgvuldige” bedrijfsuitvoering in de veehouderij, geholpen door technologische innovaties als luchtwassers en mestverwerkingsinstallaties, uitbreiding mogelijk moet zijn.

Het verhaal van het Verbond van Oirschot is anders. We zijn een klein dichtbevolkt land en moeten niet de ambitie hebben om voor de Noord-West Europese markt te produceren. Richt je op kwaliteit en niet op kwantiteit. Bulk heeft geen toekomst. Een verkleinde omvang van de veehouderij, gericht op kwaliteitsproductie, zal bovendien leiden tot een beter dierenwelzijn en grote voordelen bieden op het terrein van de volksgezondheid.

(met dank aan Jozee Kat voor dit verslag!)

Reactie toevoegen

U bent hier