h

Intensieve veehouderij: noodzaak van oplossingen voor ‘knelpunt’ De Huygevoort niet te negeren

7 september 2011

Intensieve veehouderij: noodzaak van oplossingen voor ‘knelpunt’ De Huygevoort niet te negeren

Gisterenavond (dinsdagavond 6 september 2011) stonden diverse opiniërende raadsvergadering op het programma in het gemeentehuis van Oirschot. Één daarvan was genaamd “opiniërende raadsbijeenkomst, Kaderstelling visie duurzame veehouderij”. In deze bijeenkomst werd aan de hand van zeven stellingen de mening gepeild van de aanwezige raadsleden en burgerraadsleden. Later op de avond kwam de problematiek in de Huygevoort en de directe omgeving in Middelbeers (met een niet te negeren stankoverlast) wederom te sprake.

Zeven stellingen
De eerste vergadering werd begonnen met een uiteenzetting van de te nemen stappen en de planning in het hele traject. Daarna werd aan de hand van stellingen de mening gevraagd van de zes fracties in Oirschot (Dorpsvisie, CDA, D66, PvdA, VVD en De Gewone Man). Opvallend (of misschien ook weer niet gezien de voorgeschiedenis) was daarbij de houding van de fractie van De Gewone Man. Men lijkt de belangen van de agrariërs op alle terreinen te willen dienen en daarbij lijkt men soms voorbij te gaan aan het algemeen belang. Op sommige punten ziet men wel degelijk in dat dingen anders zouden moeten maar de houding blijft star. De gemeenteraad lijkt er in meerderheid wel over eens dat duurzaamheid de weg is die men in de toekomst zal moeten bewandelen maar de invulling van ‘duurzaamheid’ wordt door de verschillende fracties anders gezien.

Huygevoort, aantoonbare en niet te negeren stank
In de tweede vergadering, genaamd "Geurverordening" werd d.m.v. een presentatie het e.e.a. weergegeven. Uit deze cijfers kwam duidelijk naar voren dat de Huygevoort aantoonbaar veel stankoverlast heeft. Dat is voor de mensen die in deze straat en de directe omgeving wonen geen nieuws maar de cijfers gaven het wederom duidelijk weer. Niet te negeren dus. Op deze link kunt u meer vinden over de presentaties en verdere cijfers. De PvdA fractie gaf duidelijk aan dat het probleem opgelost moet worden en lijkt hierbij gesteund te worden door de meerderheid van de gemeenteraad. Er ligt een duidelijk probleem en dat moet worden opgelost. Wij als SP afdeling in oprichting Oirschot-de Beerzen hopen dat de gemeenteraad of college van B&W op korte termijn met concrete plannen en een aanpak komt om de problematiek op te lossen zodat de leefbaarheid voor de bewoners vergroot wordt. Wij zullen ze daarin blijven steunen en hopen op korte termijn resultaten te zien. Het probleem is helder, een logische stap lijkt ons dan ook dat nu wordt gekeken naar een concrete, langdurige en goede oplossing.

Rond 23.30 uur was de avond ten einden en keerden we terug naar huis.

Reactie toevoegen

U bent hier