h

SP: Vestia-huizen moeten sociale huur blijven

1 februari 2020

SP: Vestia-huizen moeten sociale huur blijven

Foto: SP / De Bewonerscommissie Bergeijk is aanwezig bij het SP congres “Stop de wooncrisis"

Woningcorporatie Vestia zit in de financiële problemen door wanbestuur in het verleden. Daardoor moet Vestia overal in het land huurhuizen verkopen. Vestia bezit ook zo’n 450 huurwoningen in Bergeijk. Binnen onze afdeling zijn er dan ook diverse leden die de gevolgen hiervan ondervinden.

De SP in de Tweede Kamer wil dat de huurwoningen van Vestia worden verkocht aan andere, lokale woningcorporaties. Kamerlid Sandra Beckerman: “Huurders van Vestia hebben genoeg geleden. Zij hebben telkens maximale huurverhogingen gekregen om de financiële tekorten bij Vestia te dichten. Sociale huur moet sociale huur blijven. De huurhuizen moeten daarom niet worden verpatst aan beleggers, maar worden overgenomen door andere sociale verhuurders.”

Inmiddels is gebleken dat het voor andere corporaties moeilijk is aan de vraagprijs te voldoen door landelijke regels. SP Tweede Kamerleden Sandra Beckerman en Renske Leijten willen dat wordt ingegrepen door het kabinet en hebben Kamervragen gesteld over de mogelijkheden om de huizen
van Vestia in de sociale huursector te houden. Er zijn diverse concrete mogelijkheden hoe het Rijk daarbij kan helpen (zie de bijlage onder dit bericht).

Het lijkt voor de minister erg moeilijk in te zien dat het niet te halen is en dat Vestia grote steken laat vallen wat betreft onderhoud, duurzaamheid en het allerbelangrijkste betaalbaarheid. Naar aanleiding van een enquête door de Bewonerscommissie Bergeijk vorig jaar, welke in verschillende plaatsen in het land gebruikt is, heeft de landelijke SP besloten om een Zwartboek op te richten.

De Bewonerscommissie Bergeijk is dan ook erg benieuwd of de eerder gemelde problemen allemaal opgelost zijn. Ze zullen daarom op korte termijn wederom een inventarisatie bij de huurders doen. Heeft U nog een verhaal wat goed in het Zwartboek zou passen? Laat het weten via deze link: https://doemee.sp.nl/zwartboek-vestia

Al SP afdeling Oirschot / De Kempen hebben we de Bewonerscommissie Bergeijk altijd met raad en daad terzijde gestaan. Ook bij deze stappen kunnen ze weer op ons rekenen!

Reactie toevoegen

U bent hier