h

Eindhovense Jannie Visscher naar Brussel?

14 april 2019

Eindhovense Jannie Visscher naar Brussel?

Foto: F van Boekhold / SP Oirschot

Op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. Op nr. 2 van de kandidatenlijst staat de Eindhovense Jannie Visscher (midden op de foto). We vroegen Jannie om iets over haarzelf en haar kandidatuur te vertellen.

57 jaar geleden werd Jannie Visscher geboren op een boerenbedrijf in Dedemsvaart (Overijssel). In Groningen studeerde ze milieukunde en werkte vervolgens bij de provincies Gelderland en Groningen.

Jannie Visscher verhuisde in 2014 van Groningen naar Eindhoven om de SP-afdeling te versterken. Ze was er voor de SP wethouder en is nu gemeenteraadslid. Als ze wordt gekozen in het Europese Parlement blijft ze in Eindhoven wonen. “Ik voel me thuis hier in Zuidoost-Brabant”. Ze zal iedere week een paar dagen in Brussel of Straatsburg moeten verblijven maar wil vooral in ons eigen land mensen spreken om te weten wat haar in Brussel te doen staat.

Over haar kandidatuur zegt Jannie het volgende: “Voor veel mensen is Brussel een “ver-van-mijn-bed show”. Maar vergis je niet: Europa speelt een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven. Zo komt het door Europese regels dat de zorg steeds meer een markt is geworden   waarin het eerder draait om geld dan om mensen. Een ander voorbeeld is dat Europa de macht van aandeelhouders steeds verder vergroot en bijvoorbeeld verplichte winstdeling van aandeelhouders met werknemers heel lastig of zelfs onmogelijk maakt. Er zijn nog veel meer voorbeelden van Europees beleid dat in het voordeel is van vervuilende bedrijven, graaiende bankiers en geldbeluste beleggers. En in het nadeel van gewone mensen. Ik vind dat daar een einde aan moet komen”.

De afgelopen jaren hebben we met twee SP-ers in het Europarlement een aantal mooie resultaten geboekt. Dat is mede te danken aan de goede samenwerking met gelijkgestemde partijen uit andere landen. De komende periode wil de SP zich inzetten voor een Europa zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Ooit was de Europese samenwerking een prima plan. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog wilden we door Europese samenwerking voortaan de vrede bewaren, de welvaart bevorderen en onze sociale en democratische rechten beschermen. Dat werkte. Europa was toen nog een nuchter samenwerkingsverband voor vrede en vooruitgang. Maar tegenwoordig hebben in de EU de belangen van multinationals, banken en beleggers voorrang boven alles.

De SP wil terug naar Europese samenwerking op die terreinen waar deze nodig is zoals milieubescherming, vluchtelingenopvang, bestrijding van criminaliteit en belastingontwijking. Maar we wijzen een Brussel dat in Nederland de baas speelt over bijvoorbeeld onze pensioenen, ons openbaar vervoer en onze sociale zekerheid radicaal af.

Jannie Visscher zegt hierover nog het volgende: “De kernwaarden van de SP zijn menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Om dat te bereiken strijden we op alle fronten voor rechtvaardigheid. Voor een rechtvaardige EU moeten we de macht van Brussel breken. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij”.

We wensen Jannie veel succes bij de campagne. En hopelijk daarna in het Europese parlement!

Reactie toevoegen

U bent hier