h

Sleepwet referendum 21 maart

8 maart 2018

Sleepwet referendum 21 maart

Op 21 maart mag Nederland naar de stembus om de gemeenteraad te kiezen. Tegelijk vindt ook een landelijk referendum plaats. Daarom krijgt iedereen twee stempassen in de brievenbus.

Ondertussen is de regering bezig om referenda af te schaffen. Dit referendum zou dus zomaar het laatste kunnen zijn. Wat de SP betreft zijn er twee goede redenen om een stem uit te brengen..


Allereerst zijn wij voorstander van meer directe democratie en dus van referenda. Door te stemmen bij dit referendum laten we zien dat we deze kans graag grijpen. Daarom roepen we iedereen op om in ieder geval te stemmen - ongeacht hoe je stemt (voor, tegen of blanco).

Maar waar gaat dat referendum dan over? Het gaat over “De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten”, in de volksmond “De Sleepwet”. Door deze nieuwe wet mogen de Nederlandse veiligheidsdiensten op grote schaal communicatie over internet onderscheppen en gegevens ongefilterd delen met het buitenland. Ook met landen waar mensen worden onderdrukt.

Voorstanders van de nieuwe wet stellen dat de oude wet verouderd is, en daarom vervangen moet worden. Dat is een goed argument. Alleen: de nieuwe wet schiet veel te ver door. Niet alleen internetverkeer van verdachte personen mag worden afgetapt maar van een hele wijk – inclusief inwoners met familie of vrienden in het buitenland. Dit is een ernstige aantasting van de privacy.

Deze informatie kan vervolgens internationaal worden gebruikt om kritische mensen te onderdrukken of mensen te discrimineren vanwege hun geaardheid of geloof. De regering heeft niet aangetoond dat al deze uitbreidingen echt nodig zijn. Daarom moet de wet worden aangepast. Daarom zeggen wij: stem, en stem tegen déze wet.

Weet je het nog niet? Hier vind je een stemwijzer: https://www.ftm.nl/stemwijzer-sleepwet

Zie ook de bijlagen.

Reactie toevoegen

U bent hier