h

Een NEE tegen het associatieverdrag met de Oekraïne is in ieders belang!

2 februari 2016

Een NEE tegen het associatieverdrag met de Oekraïne is in ieders belang!

Op 6 april krijgen we opnieuw de kans om ons uit te spreken over de uitbreidingsdrang van de EU. In 2005 hebben we als Nederland, samen met Frankrijk, tegen de Europese Grondwet gestemd. Vervolgens is de machtsuitbreiding van de EU toch gewoon doorgegaan. Na toetreding van zowat heel Oost-Europa volgde het associatie verdrag met de Oekraïne. Dit verdrag leidde de afgelopen twee jaar tot een burgeroorlog met al 8000 doden, 900.000 vluchtelingen en 1,3 miljoen ontheemden, een bevolking die tot op het bot verdeeld is, en het land aan de economische afgrond bracht. Instemmen met het associatieverdrag zal het interne conflict verder verscherpen en de situatie voor de Oekraïense bevolking alleen maar verslechteren.

Maar ook voor Europa en voor Nederland is een NEE veel beter. De EU gaat sowieso al van de ene crisis naar de andere: de financiële crisis, de Griekse crisis, de vluchtelingenproblematiek, het mogelijke uittreden van Groot-Brittannië, ze zorgen voor veel verdeeldheid tussen de lidstaten. Een nauwe samenwerking met Oekraïne, een land in burgeroorlog, met veel corruptie en gebrek aan mensenrechten, zou de EU alleen maar verder verzwakken en haar relatie met Rusland verder onder druk zetten. Met als logisch gevolg dat Nederland nog meer zal moeten betalen om de EU overeind te houden.

De machtsuitbreiding van EU moet gestopt worden: onze eerste mogelijkheid is het Oekraïne Referendum. Want als 30% van de kiesgerechtigden gaat stemmen, zal een meerderheid van de Tweede Kamer rekening houden met de uitkomst. En dat de EU daar bang voor is, bleek wel uit de dreigende reactie van de voorzitter van Europese Commissie Jean-Claude Juncker : “een Nederlandse NEE zou voor een continentale crisis zorgen”.

Met de steun van de landelijke SP, zal onze afdeling actief campagne gaan voeren om die 30% kiesdrempel te halen en de NEE-stemmers te laten winnen!

Binnenkort laten we weten hoe we die campagne gaan aanpakken en zullen we meer informatie over het associatieverdrag geven. Wil je je ook inzetten voor een grote opkomst en een NEE-stem in Oirschot en in de Kempen, stuur dan een mailtje naar oirschot@sp.nl.

Reactie toevoegen

U bent hier