h

Opzetten netwerk uitdaging toeristenpoorten

30 november 2015

Opzetten netwerk uitdaging toeristenpoorten

Op 9 november deed SP-wethouder Frans van Hoof een openingswoordje op de bijeenkomst van de Oirschotse toeristenpoorten. Hij deed dat bij de nieuwste poort: “de Schelft” van de familie Wilborts aan de Kattenbergseweg in Middelbeers. Een speciale plek voor de wethouder, want hij groeide daar op, zijn ouders bouwden die boerderij eind jaren 50 van de vorige eeuw. 

Het doel van de bijeenkomst was de eigenaren van de verschillende toeristenpoorten bij te praten over de uitkomst van de evaluatie die Inger van Dommelen (stagiaire bij de gemeente) van de poorten had gemaakt. In totaal heeft Oirschot nu 7 van deze speciale plekken, sommigen meer bekend dan anderen.

Elk van de poorten heeft een aparte dimensie of thema, waardoor het aanbod heel divers is. Ter herinnering, de reeds bestaande: De Cultuurboerderij in Westelbeers, Uitspanning De Bollen in Straten, Educatieve Viskwekerij De Stroom, Bed & Breakfast Erfgoed Arbeid Adelt in Spoordonk, Herberg de Schutskuil en Camping en Doe-boerderij De Steenuil.

B&B Erfgoed Arbeid Adelt

Hoewel elk van de poorten erg hun best doen om klanten te trekken en ze tevreden te stellen, laat de evaluatie nog wel een aantal verbeterpunten zien.

De gemeente en het Brabants Landschap die de poorten al een aantal jaren ondersteunen, hebben volgens de eigenaren niet altijd helder gecommuniceerd, waardoor verwachtingen van beide kanten niet helder waren. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom de 7 poorten nooit echt een netwerk zijn geworden. Door hun verscheidenheid zouden zij samen allerlei aanbiedingen voor  toeristen kunnen doen. Bijvoorbeeld door in te spelen op allerlei culturele activiteiten in de verschillende dorpskernen, daar arrangementen aan te koppelen en die op allerlei websites te laten zetten. Daarnaast hun eigen websites aan elkaar te koppelen, en toeristen naar elkaar door te sturen. Ook zouden ze gezamenlijk beter hun belangen kunnen verdedigen richting gemeente en andere instanties.

Er is afgesproken dat de poorten de komende maanden met deze uitdaging aan de slag gaan. Volgens de wethouder maken de poorten het Oirschotse buitengebied niet alleen aantrekkelijker, maar zorgt het ook voor economische bedrijvigheid, als alternatief voor met name de veehouderij.

Uitspanning de Bollen

Reactie toevoegen

U bent hier