h

SP plan

6 oktober 2015

SP plan

Foto: SP / Twitter

Met “De Zorg is van Ons” presenteert de SP een  plan voor het invoeren van een publieke basisverzekering, het afschaffen van het eigen risico, een gemeentelijk basispakket met recht op (thuis)zorg en een inkomensafhankelijke zorgpremie.

De zorg kan beter en betaalbaarder, en we kunnen af van de macht van de zorgverzekeraars. Dat laat de SP zien in het plan 'De Zorg is van Ons'. Onze plannen
maken de zorg weer sociaal en publiek. Ook leveren ze tienduizenden banen op. 'De Zorg is van Ons' bevat voorstellen voor het afschaffen van de  zorgverzekeraars, het invoeren van een publieke basisverzekering, het afschaffen van het eigen risico, een gemeentelijk basispakket dat het recht op (thuis)zorg garandeert en een inkomensafhankelijke zorgpremie.

Zorg op 2 niveaus: de gemeente en het rijk

In het plan pleit de SP voor organisatie van de zorg op twee niveaus. Wat lokaal kan, regelen we lokaal. De gemeenten worden verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning thuis en in de wijk. Uiteraard onder goede voorwaarden en betaalbaar voor iedereen. Het rijk wordt verantwoordelijk voor ziekenhuiszorg en instellingszorg. Daarom vormen we de zorgverzekeraars om tot één Landelijke Zorgvoorziening.
Iedereen heeft recht op de zorg die hij of zij nodig heeft. Daarom schaffen we het eigen risico af. Deze boete op ziek zijn zorgt ervoor dat steeds meer mensen afzien van de zorg die zij nodig hebben. Wat medisch  noodzakelijk is en maatschappelijk wenselijk hoort thuis in het basispakket. Dat breiden we dus uit. En we betalen de zorg solidair via premies en belastingen die inkomensafhankelijk zijn. Met dit plan zijn zeven van de
tien gezinnen goedkoper uit.

Reactie toevoegen

U bent hier