h

Basisinkomen: Paul Ulenbelt legt uit

16 mei 2015

Basisinkomen: Paul Ulenbelt legt uit

In een uitvoerig gesprek met Erik de Vlieger zet Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid voor de SP, helder uiteen wat de bezwaren zijn tegen een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen.

Ogenschijnlijk een eenvoudige oplossing voor een ingewikkeld probleem, maar in werkelijkheid een poging het sociaal zekerheidsstelsel onderuit te halen. Niet voor niks dat Nixon, Thatcher en Milton Friedman verklaarde voorstanders waren van een basisinkomen. Met een basisinkomen individualiseer je de armoede en trek je als overheid (lees: de gemeenschap) de handen af van het individu. Eigen verantwoordelijkheid in plaats van een zorgzame overheid. Zo maken liberalen de weg vrij voor blaming the victim.

Volgens Ulenbelt is het basisinkomen ook geen goed idee omdat het uitkeringen en toeslagen – die nu nog terecht komen bij mensen die het nodig hebben – uitsmeert over álle mensen, dus ook de mensen die het niet nodig hebben. Geen wonder dat het dan om een laag bedrag gaat en velen erop achteruit zullen gaan.

Bekijk het gesprek op de landelijke SP site.

Reacties

Dhr Ulenbelt gaat uit van het feit dat basisinkomen alleen voor die mensen is die een uitkering krijgen. Basisinkomen is echter voor iedereen en wordt betaald aan iedereen die actief is in de maatschappij (mantelzorgers, vrijwilligers maar ook werkenden); Kort gezegd: alle salarissen gaan in een pot en iedereen krijgt een basisinkomen. Op die manier is de zaak wel degelijk financieel haalbaar.

Reactie toevoegen

U bent hier