h

Zorgwoningen

10 maart 2014

Zorgwoningen

De vergrijzing neemt toe. De rijksoverheid trekt zich steeds meer terug uit de zorgsector en delegeert dat naar de gemeente. Wij als SP vinden dit een zorgelijke ontwikkeling. De  vraag van ouderen naar gepaste huisvesting wordt alleen maar groter. Men wil bijvoorbeeld in de tuin van de kinderen gaan wonen, omdat men op enigerlei wijze mantelzorg nodig heeft.

Een voorbeeld hiervan vinden we bij mevrouw de Boer in Oirschot. “Een paar jaar geleden logeerde ik in een verzorgingshuis vanwege een dubbele enkelbreuk. Afgezien van de prima verzorging, vond ik dat vreselijk. Toen ik een tijdje terug acuut ziek werd, ben ik serieus gaan nadenken over mantelzorg, want naar een ouderenappartement wilde ik per se niet. Ik ben de ruimte gewend. Mijn dochter en haar gezin wilden graag in mijn huis komen wonen. En toen is de bal gaan rollen. Ik heb nu een prachtige woning in de tuin van mijn oude huis, met een grote woon-leefkamer, twee slaapkamers, een aangepaste douche, toilet en hal. Dit is echt ideaal. Ik woon in mijn eigen omgeving, naast de vertrouwde buren, kinderen en kleinkinderen.”

Mevrouw de Boer geeft nog een pluim aan de gemeente Oirschot. Zij biedt ruime mogelijkheid op het gebied van zorgwoningen. Bij bebouwingen in een tuin, lager dan drie meter en tot 80 vierkante meter werkt de gemeente mee aan een vergunning. De gemiddelde kosten van een zorgwoning komen neer op  zo’n 70.000 euro. De Oirschotse firma De Schans, die de zorgwoning van mevrouw de Boer plaatste, kent ook een huurconstructie en een terugkoopgarantie.

 

Reactie toevoegen

U bent hier