h

SP-horror: bangmakerij van de VVD en anderen

3 augustus 2012

SP-horror: bangmakerij van de VVD en anderen

Nu de SP het in de peilingen goed gaat, komt ook de bangmakerij weer op gang. VVD-leider Rutte wordt 's nachts al zwetend wakker. Het is echter niet voor niks dat horrorverhalen in de boekhandel bij 'fictie' te vinden zijn.

'Anti-Europa'
Dat de SP kritisch is op de richting die de Europese Unie opgaat is duidelijk. Het is voornamelijk een project dat de grote multinationals bevoordeelt. En de obsessie met bezuinigen die Brussel aan landen oplegt verergert de crisis alleen maar. Maar tegelijk is de SP zeer positief over Europese samenwerking. Grensoverschrijdende problemen wil de SP graag samen aanpakken SP-europarlementariër Dennis de Jong zet goede stappen vooruit bij het aanpakken van het ondoorzichtige lobbycircus in Brussel, het verbeteren van het Europees strafrecht en het versterken van de positie van Europese Coöperatieve bedrijven. SP-Kamerlid Harry van Bommel pleit voor een Europees sociaal groeipakket om uit de crisis te komen. Een pleidooi voor Europese samenwerking dus. Zoals te verwachten zijn er weer anderen die roepen: de SP wil Nederland overleveren aan Brussel!

'Zombies die alleen maar tegen zijn'
Pas op! De SP is alleen maar overal tegen en wil zelf niet eens besturen. In de echte wereld levert de SP al jarenlang wethouders, nu in zeventien gemeentes. Bovendien maakt de partij sinds de Statenverkiezingen vorig jaar in de provincies Nood-Brabant en Zuid-Holland deel uit van de colleges van Gedeputeerde Staten. En wat is de volgende stap die de SP na 12 september wil gaan zetten? Juist: meeregeren in het volgende kabinet. Om wat te veranderen. En dáár zijn de bangmakers zelf het bangste voor.

'Schatkist leeggezogen!'
Links heeft een gat in de hand hoor je rechtse politici regelmatig roepen. De feiten halen de mythe genadeloos onderuit. NRC Handelsblad kwam vorige maand op basis van CBS-cijfers tot de volgende conclusie: 'Er waren in de jaren van economische groei relatief minder vaak tekorten bij regeringen met de PvdA dan bij regeringen met CDA en VVD.' En: De "no-nonsense" kabinetten Lubbers I en II van CDA en VVD bijvoorbeeld, boekten hoge begrotingstekorten in jaren van economische voorspoed. Economen wisten anderhalf jaar geleden al in een artikel in het Nederlands Dagblad over de staatsfinanciën te vertellen: 'Het rechtse kabinet Van Agt en Wiegel presteerde verreweg het slechtst. Was het niet Wiegel die over den Uyl zei: 'Sinterklaas bestaat, daar zit hij''?

'MKB vermorzeld!'
De SP wil de hardwerkende ondernemer pakken! Zoiets beweerde MKB-Nederlandvoorzitter Hans Biesheuvel naar aanleiding van een vergelijking van verkiezingsprogramma's. SP Kamerlid Sharon Gesthuizen reageerde verbaasd, omdat er juist veel erkenning is voor de MKB-voorstellen in het programma. Biesheuvel kijkt alleen naar de rijkste ondernemers, volgens Gesthuizen: 'De SP biedt voor kleine en middelgrote ondernemers meer heil dan de VVD. Die partij is er voor het grote geld. Wij zijn er voor de gewone zelfstandige'. Feit (Dat Gesthuizen heel chique niet benoemt): Biesheuvel is zelf prominent VVD'er. Nog een feit: Michael van Straalen, vicevoorzitter van MKB-Nederland zei eerder over Gesthuizens plan Hart voor de Zaak: 'Dit plan zou in geen enkel verkiezingsprogramma misstaan.'

'Rijken verdwijnen'
Help! Als links / de SP aan de macht is worden de rijken weggejaagd! De belastingen zijn al zo hoog en bij nog meer belasting ontvluchten zij massaal het land. Feit: Nederland werd in 2009 door Obama nog een belastingparadijs genoemd; hoogleraar belastingrecht prof. Dr. Michielse gaf hem toen groot gelijk. Een jaar geleden concludeerde econoom Gert Reuten dat de Nederlandse belasting op het vermogensinkomen van huishoudens de laagste is in de Europese Unie. De SP pleit niet voor veel hogere belastingen maar vindt wel dat de mensen die het kunnen missen ook hun steentje bij moeten bijdragen om uit de crisis te komen. In landen waar dat al zo is, wonen nog steeds genoeg rijken?

Overgenomen uit De Tribune, partijblad van de SP, jaargang 48, editie juli/augustus 2012

U bent hier