h

Laurentius bouwt geen huizen in Oirschot de komende jaren, SP Oirschot zeer teleurgesteld

11 juli 2012

Laurentius bouwt geen huizen in Oirschot de komende jaren, SP Oirschot zeer teleurgesteld

Wat we al lang vreesden en eerder kenbaar maakten is nu werkelijkheid geworden: Laurentius (bezitter van zo’n 900 huurwoningen in Oirschot) bouwt de komende jaren helemaal niets in Oirschot.

SP Oirschot - Oirschot

Nog niet zo lang geleden hief verantwoordelijk wethouder Machielsen nog het glas met de directeur van Laurentius, de heer Vermeulen-de Bie (de man die later verdacht werd van miljoenenfraude in de vastgoedwereld en op 21 mei 2012 opgepakt werd vanwege deze verdenking). Gebouwd zou er worden in Oirschot, ‘eindelijk’ riepen veel mensen! Maar het liep allemaal anders. De gemeente Oirschot en Laurentius maakten afspraken met elkaar bij de overname van de huurwoningen in Oirschot en veel intenties werden opgenomen in de overeenkomst. Inderdaad, intenties.. Destijds hebben we al duidelijk gemaakt dat zeer harde afspraken noodzakelijk waren. Het gigantisch salaris van de Laurentius directie deed bij de gemeente Oirschot geen belletje rinkelen en was hen (de gemeente) geen enkele reden om niet met de corporatie in zee te gaan. Graaien werd door de gemeente op die manier dus toegestaan. Laurentius bleek minder solide dan eerder werd gedacht en kwam onder toezicht te staan. Later werd dit toezicht zelfs nog verlengd toen de zaakjes nog steeds niet goed genoeg op orde bleken te zijn. In een speciaal belegde raadsvergadering over de uitgelekte problemen bij Laurentius was er met de corporatie niks aan de hand, volgens de daar aanwezige Vermeulen-de Bie. Alles zou goed gaan komen en de inmiddels bijna beroemde uitspraak ‘bouwen, bouwen, bouwen’ van wethouder Piet Machielsen zou zeker wel gaan plaatsvinden. Maar dat ging dus anders.

In een openbare besluitenlijst van het Oirschotse college van B&W staat een kort regeltje tekst met verstrekkende gevolgen voor de gemeenschappen in de diverse kernen van de gemeente Oirschot:

'Het college neemt kennis van: Woningbouwcorporatie Laurentius geeft aan dat het starten van nieuwe projecten de komende jaren niet aan de orde is.'

Dit is toch ongelofelijk. Die nieuwe projecten zijn hard nodig. Dat is eerder ook al door het onlangs gestopte Jongerenpanel Oirschot (JPO) duidelijk gemaakt. Oirschotse, Spoordonkse en Beerse jongeren (maar ook vele anderen) willen tegen een betaalbare prijs huren, en dan wel het liefst in de eigen plaats. Dat lijkt met Laurentius nu dus weer niet te gaan gebeuren. Een ontwikkeling die zeer teleurstellend en uitermate onbevredigend is. Nog meer jongeren zullen onze plaats met pijn in het hart verlaten om hun huis elders te huren. Dit heeft gevolgen voor het verenigingsleven en de vitaliteit van onze gemeente. Kleine kernen, zoals Spoordonk en Oostelbeers, zullen in snel tempo vergrijzen en basisscholen die nu al kampen met weinig nieuwe leerlingen zouden hun deuren weleens kunnen gaan sluiten. Ontwikkelingen die onwenselijk zijn.

Daarom is er actie nodig. In onze ogen moet de gemeente nu alles op alles zetten om de doelen toch te gaan halen. Het percentage sociale huurwoningen is in Oirschot al erg laag en zal omhoog moeten. Als dat zonder Laurentius moet, dan maar zonder Laurentius. Huurders en mensen die willen gaan huren hebben in Oirschot al veel te veel moeten slikken. De maat is nu echt vol. Eerst werd door falend gemeentebestuur het Gemeentelijk Woningbedrijf om zeep geholpen en nu het geprivatiseerd (verkocht) is plukken we de wrange vruchten van dit falen. De Oirschotse beleidsmakers zouden zich eens goed achter de oren moeten krabben hoe dit zover heeft kunnen komen, en of ze misschien, heel misschien, niet een klein beetje door de mooie praatjes van de heer Vermeulen-de Bie en zijn collega’s betoverd zijn. Met intenties mooie beloftes en prestatie-afspraken kom je er niet, zeker niet bij geslepen zakenlui.

‘Wie privatisering zaait, zal Vestia oogsten’ zei SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut onlangs nog, laten we hopen dat het zo’n dramatische wending in Oirschot niet gaat nemen.

U bent hier