h

Directeur van woningbouwcorporatie Laurentius in de cel

24 mei 2012

Directeur van woningbouwcorporatie Laurentius in de cel

Gisteren is bekend geworden dat directielid Walter Vermeulen-De Bie van woningcorporatie Laurentius (de corporatie die het gemeentelijk Woningbedrijf Oirschot destijds over heeft genomen) opgepakt is. Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van woningbouw in Oirschot die ons zorgen baart. In de West-Brabantse krant BN De Stem stond op woensdag 23 mei 2012 het volgende: ‘Directeur Walter Vermeulen van woningcorporatie Laurentius zit sinds maandag vast in een politiecel in Houten. Wáár hij van verdacht wordt wil het Functioneel Parket vanwege het onderzoek niet zeggen.’ Vandaag is bekend geworden dat de aanhouding te maken heeft met de verdenking van frauduleuze handelingen van de heer Vermeulen-de Bie.

In de krant stond ook het volgende te lezen: ‘Volgens demissionair minister Edith Spies van Binnenlandse Zaken zijn er in ieder geval voldoende verdenkingen die de aanhouding rechtvaardigen, zo blijkt uit een brief die ze vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.’

Treurige gang van zaken
De situatie van Laurentius was al niet rooskleurig (zie een eerder bericht op deze site) maar er is nu dus weer een hoofdstuk toegevoegd aan de treurige gang van zaken rondom de nieuwe bezitter van circa 900 woningen in Oirschot. Als SP afdeling Oirschot hebben wij al eerder onze zorgen uitgesproken over de gang van zaken rondom Laurentius en o.a. rondom de in onze ogen absurd hoge salarissen van de directieleden van deze corporatie (ongeveer 700.000 euro per jaar voor dit drietal).

Sussende woorden maar (nog) geen nieuwe sociale huurwoningen
Laurentius staat onder toezicht en in Oirschot wordt nog steeds niets nieuws gebouwd in het segment van sociale huurwoningen. Op 8 mei 2012 werd de gemeenteraad van Oirschot door de heer Vermeulen-De Bie nog voorgehouden dat het allemaal wel meevalt en dat alles in orde zou komen. Nog geen twee weken later werd diezelfde heer Vermeulen-De Bie aangehouden en in de cel geplaatst op verdenking van fraude.

College van B&W ‘positief gestemd’
De gemeente Oirschot reageerde vandaag als volgt n.a.v. vragen van het Eindhovens Dagblad van vandaag (24 mei 2012): ‘De gemeente Oirschot is 'positief gestemd' over de uitspraak van de raad van commissarissen van Laurentius dat de situatie bij de corporatie geen gevolgen heeft voor huurders en voor lopende activiteiten. Wel volgt het college de ontwikkelingen op de voet, meldt de gemeente.’ Wij hopen dat de uitspraak van de Raad van Commissarissen van Laurentius gebaseerd is op gegronde informatie. We hopen dat onder de ‘lopende activiteiten’ ook de nieuwbouwplannen vallen die nu (door de ondertoezichtstelling en de verlenging daarvan omdat de situatie nog steeds niet op orde was) in de wacht staan. Net als het college van B&W van de gemeente Oirschot zullen ook wij van de SP afdeling Oirschot de ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Onze Tweede Kamerfractie bekijkt het e.e.a. ook en zal de zaak ook zeer kritisch volgen. Op vragen die we begin april gesteld hebben aan Laurentius hebben we overigens nog steeds geen antwoord mogen ontvangen.

U bent hier