h

SP Oirschot-de Beerzen spreekt in op gemeenteraadsvergadering

2 december 2011

SP Oirschot-de Beerzen spreekt in op gemeenteraadsvergadering

Op 29 november stond een gemeenteraadsvergadering op het programma. Op deze gemeenteraadsvergadering heeft de SP afdeling Oirschot-de Beerzen ingesproken. Het doel van deze tekst was naar onze mening duidelijk. Dit werd echter door enkele fracties van politieke partijen in Oirschot niet helemaal begrepen. Hieronder de tekst die door de SP op is gelezen op de gemeenteraadsvergadering.

Goedenavond meneer de voorzitter, burgervader van de gemeente Oirschot de Beerzen.
Goedenavond meneer Machielsen, wethouder van een zware en verantwoordelijke portefeuille.
Goedenavond dames en heren van de gemeenteraad van Oirschot-de Beerzen. Ik zie dat u in de startblokken staat om een pittige discussie aan te gaan met de heer Machielsen.

U merkt dat ik u persoonlijk en uitvoerig begroet. Dat heeft een duidelijke reden. Dit is namelijk de 5de keer dat wij gebruik maken van het inspreekrecht.Tot onze verbazing en verbijstering hebt u als college noch als raad gereageerd op de vier vorige, goed onderbouwde voorstellen, noch geantwoord op onze zorgvuldig voorbereide vragen. Ieder zichzelf respecterende partij zou dan de handschoen in de ring werpen, het bijltje er bij neergooien en de pijp aan Maarten geven omdat het allemaal toch geen zin heeft De SP-afdeling Oirschot/de Beerzen wil echter van geen wijken weten en gaat door met vragen en het doen van voorstellen.

De bedoeling van het inspreekrecht is toch dat u te horen krijgt wat er leeft in deze gemeente? Waarom dan, geacht college, verantwoordelijke wethouder en bovenal, leden van deze gemeenteraad, minacht u uw burgers zo openlijk? Waarom brengt u niet het fatsoen op om te reageren? U wilt dat de burgers betrokken raken bij het wel en wee van de gemeente Oirschot? Waarom kijkt u dan de andere kant op als inwoners van Oirschot u iets vragen? Wij zijn weliswaar een politieke partij maar bovenal betrokken inwoners van deze gemeente en voelen ons geschoffeerd, dat u dat maar weet!

Bij de voorbereiding van dit betoog dacht ik terug aan de woorden van Herman Wijffels, ex-bankier, auteur van een nota uit 2001 over vernieuwend landbouwbeleid, hoogleraar en prominent lid van het CDA. Hij werd geïnterviewd direct na een wereldwijde bijeenkomst van de bancaire sector Het ging natuurlijk over de financiële crisis en wat er nodig is om uit deze (door het kapitalisme veroorzaakte) ellende te komen. Natuurlijk hoort daar de aanpak bij van de bonussencultuur maar volgens Wijffels is het herstellen van het vertrouwen in de bancaire sector het belangrijkste en meest noodzakelijke onderdeel van het totale herstel.

Vertrouwen, dat is nou precies het sleutelwoord waar het om draait in de Oirschotse politiek. Daarom een paar simpele vragen aan wethouder Machielsen en de leden van deze raad.

Denkt u het vertrouwen in de Oirschotse politiek te bevorderen door zorgvuldig en inhoudelijk waardevolle opmerkingen van ons terzijde te schuiven alsof het slechts een goedbedoelde grap betreft? Denkt de fractievoorzitter van de Gewone Man het vertrouwen van de Oirschotse bevolking te krijgen als hij doodleuk in een debat beweert dat er geen megastallen zijn in Oirschot? Het betreft hier, volgens hem, slechts intensieve veehouderijen waar we mee van doen hebben. Hij heeft ook in het gebied rondgefietst en van stank was absoluut geen sprake! Denkt deze fractie dat zulke onzin het vertrouwen in de raad verhoogt? Heeft u enig idee hoe laatdunkend er over u en de politiek in Oirschot gesproken wordt? De mensen willen niet langer voor de gek gehouden worden al vervangt u het woordje stank door geur en nog weer later door het misleidende woordje `odeur`, de mensen trappen er niet langer in. Het stinkt in het buitengebied naar stront, pis en ammoniak en je wordt er ziek, zwak en misselijk van en niet zo’n beetje ook. Wethouder Machielsen hanteert te pas en te onpas het woordje `duurzaam` om zijn landbouwbeleid er door te jagen. Hoezo duurzaam met nog eens 9 megastallen erbij? Denkt de wethouder echt dat de mensen in Oirschot nog vertrouwen hebben in een zwalkend beleid waar niets lijkt wat het is en waarheid en leugen over elkaar heen buitelen? Dieptreurig toch dat mensen zo over personen en de politiek in het algemeen denken? Dat is toch niet wat u wilt, geacht college en dames en heren van deze raad? Dat er alleen maar een diep wantrouwen is bij alles wat u doet en zegt?

Daarom: het roer moet om, te beginnen vanavond!
De vraag is dus meneer Machielsen: wat gaat u vanavond doen? Maakt u een overrompelend, vriend en vijand verrassend begin met herstel in het vertrouwen in u en uw daden? Laat u zien en horen dat u wel geluisterd hebt naar de soms wanhopige klachten van burgers in het buitengebied? Treedt u, als CDA-man, in de voetsporen van het zozeer gerespecteerde CDA- lid Herman Wijffels? Recht dan vanavond uw rug, sta voor wat u zegt en logenstraf de laatdunkende opmerkingen van de Oirschotse inwoners.
En u, geachte leden van deze raad, weet dat er nauwlettend op u gelet wordt. Een democratie kan alleen functioneren bij wederzijds vertrouwen. Maak dat vanavond waar. U bent gekozen om de belangen van alle Oirschottenaren te behartigen. Herstel het vertrouwen en schrijf vanavond geschiedenis door besluiten te nemen die het welzijn en de gezondheid van mens en dier waarborgen. Weet dat de kiezers uw beloftes en uitspraken straks niet vergeten zijn! En de SP? Die blijft u aandachtig en kritisch volgen, reken maar!!!

Tot slot een welgemeend en gratis advies voor u allen:
Lees datgene wat Herman Wijffels geschreven heeft in 2001. U hoort het goed, in 2001!
Het rapport heet: `Toekomst voor de veehouderij`. Agenda voor een herontwerp van de sector. Mei 2001 ( pag. 9 is echt een must!)

Hartelijk dank voor uw aandachtig gehoor en doe er uw voordeel mee.

U bent hier