h

Stemontwikkeling van de SP in Oirschot en de Beerzen van 1977 tot 2010

24 juli 2011

Stemontwikkeling van de SP in Oirschot en de Beerzen van 1977 tot 2010

Hoe is de stemontwikkeling van de SP in de Gemeente Oirschot (en voor 1997) de Gemeente Oost,-West- en Middelbeers? In dit artikeltje een uiteenzetting van het aantal stemmen op de SP in procenten en cijfers.

Oirschot - rond de markt - SP Oirschot-de BeerzenOirschot, rond de markt

1977 tot 1991, geen bekendheid en nauwelijks electorale aanhang
De SP is opgericht in 1972 en deed in 1977 voor het eerst mee aan een verkiezing waarin mensen in Oirschot en de toenmalige gemeente Oost,-West- en Middelbeers konden kiezen voor de SP. De eerste verkiezing in 1977 (voor de Tweede Kamer) behaalde de partij een schamele 8 stemmen in de gemeente Oirschot en in de Beerzen maakte één persoon het hokje voor de SP rood. De partij had duidelijk dus nog praktisch geen bekendheid binnen de twee gemeentes. Dit bleef zo in de jaren ’80 en het stemmental tijdens de verkiezingen schommelde zo rond de 20 tot bijna 30 in de Gemeente Oirschot en een paar stemmen (nog geen 10) in de Beerzen. Procentueel was voor zover de cijfers bekend zijn tot en met de verkiezing voor de Provinciale Staten in 1991 0,58% het hoogste aantal wat behaald werd in de twee gemeentes (tijdens de PS verkiezingen in 1991, in de Gemeente Oirschot). Lage aantallen dus. In de Gemeente Oirschot was in die tijd het CDA heer en meester en behaalde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen tussen 1977 en 1989 nooit een lager percentage dan 54% van de stemmen. Al was dat in de periode daarvoor nog hoger met percentages van in de 90% in de jaren ’10 tot en met ’60 van de vorige eeuw voor de KVP (Katholieke Volkspartij) en de RKSP (Roomsch-Katholieke Staatspartij), beide te beschouwen als de katholieke voorlopers van het huidige CDA.

De SP in 1994

1994 en de kentering
In 1994 behaalde de SP voor het eerst in haar 22-jarige geschiedenis en na vijf deelnames zonder succes haar eerste twee zetels in de Nederlandse Tweede Kamer. Jan Marijnissen en Remi Poppe namen plaats op de zetels die de twee omdoopten tot ‘stoelen’. Jarenlang keihard werken door de eerste generaties SP’ers werd eindelijk dus landelijk beloond en Den Haag kon kennismaken met de SP. In de Beerzen mocht men voor het laatst als zelfstandige gemeente stemmen voor de Tweede Kamer en 20 mensen kleurden dit keer het hokje voor de SP rood. In procenten was dat 0,65%. In de Gemeente Oirschot stemden 68 mensen op de SP. Dat was goed voor 0,94%. Nog steeds 0,38% lager dan het landelijk gemiddelde maar voor Oirschot het hoogste aantal tot dan aan toe. In 1997 kwamen de Beerzen bij Oirschot en de eerste verkiezing met de twee oude gemeentes samen was die voor de Tweede Kamer in 1998. De SP had duidelijk aan populariteit gewonnen in Oirschot en 240 mensen stemden voor de Socialistische Partij (2,37%). In 2002 waren er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer. De SP haalde toen landelijk gemiddeld 5,90% en begon een factor van betekenis te worden in het Nederlandse politieke landschap met 9 zetels (6e partij van Nederland in aantal zetels). In Oirschot steunde 4,60% van de bevolking de SP en dat was toen genoeg voor precies 500 mensen. In 2003 waren er alweer verkiezingen na de dramatische moord op Pim Fortuyn. 628 inwoners van onze gemeente stemde SP en er was dus weer een stijging. Veel Oirschottenaren hadden vertrouwen in de SP.

SP in Oirschot

Spectaculaire groei en meer SP stemmers dan landelijk
2006 was een absoluut topjaar voor de SP. Landelijk stemde maar liefst 16,58% van de bevolking op de SP en de SP werd de derde partij van Nederland in aantal zetels. In Oirschot stemde 15,61% van de bevolking SP en dat was goed voor maar liefst 1.726 mensen, 0,97% lager dan het landelijk gemiddelde maar de partij was wel de tweede partij in stemmen in de gemeente Oirschot! Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 behaalde de SP in Oirschot 16,12% van de stemmen wat een record was in percentage SP-stemmers in Oirschot. Vergeleken met het provinciaal gemiddelde deed de partij het minder goed (4,85% minder) maar vergeleken met het landelijke gemiddelde was het 1,30% meer. Voor het eerste werd er in Oirschot procentueel meer SP gestemd dan in Nederland gemiddeld. In 2010 werd er weer gekozen voor de Tweede Kamer. De SP zat even daarvoor nog in een dip. De binnen de SP gelederen zeer gewaardeerde Agnes Kant besloot in partijbelang te vertrekken en Emile Roemer nam het stokje over. Emile Roemer begon aan een eindsprint en wist de schade nog stukken te beperken t.o.v. de zeer lage peilingen van even daarvoor. Er was weer nieuw optimisme binnen de partij en 11,76% van de Oirschotse bevolking steunde de partij. Bijna 2% meer dan het landelijke gemiddelde. De Provinciale Staten verkiezingen (waar de SP het traditioneel minder goed doet dan tijdens de landelijke verkiezingen) van 2011 lieten een nieuwe stijging zijn. Bijna 1.000 mensen steunden de partij en in procenten was dat 12,84%. Dat was 2,68% meer dan het landelijke gemiddelde.

SP pand in Boxtel
SP pand in Boxtel, waar men in de jaren '70 al actief was

Van praktisch geen aanhang tot een partij met veel sympathie
Oirschot is in de loop de jaren veranderd. Een traditioneel CDA/KVP (en eerder de RKSP) bolwerk liet een zeer sterke daling in aantal CDA stemmen zien en een linkse en progressieve partij als de SP heeft flink aan sympathie en aantal stemmers gewonnen. De partij heeft steun van een grote groep Oirschotse, Spoordonkse en Beerse mensen en dit is ook bij deur tot deur bezoeken duidelijk merkbaar. Er is in Nederland op veel plaatsen een sterke roep om een totaal andere manier van denken en handelen en ook in Oirschot is dit het geval. Ben je één van de SP stemmers, één van die sympathisanten die onze partij een warm hart toedraagt? Denk er dan eens over om lid te worden van de SP. Het kost slechts 5 euro per kwartaal, actief zijn is niet nodig (maar wel erg welkom) en het verplicht tot niks (en per dag opzegbaar). Kijk hier voor verdere informatie om SP lid te worden. Samen kunnen we van Oirschot dan een echt SP bolwerk maken waar solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid de basisprincipes zijn die de boventoon voeren!

U bent hier