h

Bestuurslid nader voorgesteld: Sander Putmans

29 juli 2011

Bestuurslid nader voorgesteld: Sander Putmans

Op 6 juni 2011 heeft de SP ledenvergadering in Oirschot een bestuur gekozen voor de SP afdeling in oprichting Oirschot-de Beerzen. In dit bestuur is onder andere gekozen voor Sander Putmans als organisatiesecretaris. Hieronder een korte kennismaking met Sander aan de hand van enkele vragen en antwoorden.

SP Oirschot - Sander Putmans

Wanneer en waarom ben je lid geworden van de SP?
In het jaar 2000 ben ik lid geworden van de SP. Ik was toen 18 en al geïnteresseerd in politiek en verdiepte me er al een beetje in. Één van mijn broers was pas daarvoor (in 1999 denk ik) lid geworden van de SP en ik besloot me ook aan te sluiten bij de toen nog minder bekende partij. De partij had op dat moment nog maar ongeveer 25.000 leden en dat is inmiddels bijna verdubbeld. In de Tweede Kamer had de SP toen 5 zetels. Ik vond (en dat is niet anders nu) dat dingen moesten veranderen en de SP was en is actief en over veel dingen dacht en denk ik precies zo als de partij ook in de statuten heeft staan.

Wat spreekt je het meeste aan binnen de SP?
De partij is socialistisch en ik denk dat ik mezelf ook socialist mag noemen. Dat spreekt me aan. Concreet houdt dat in mijn ogen in dat de SP echt dingen anders wil in deze maatschappij. Dat spreekt me ook aan. Solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid zijn de basispijlers van onze partij en ook in mijn ogen zijn dat dingen die erg belangrijk zijn om een maatschappij te creëren waarin mensen belangrijker zijn dan de winst, waar mensen rekening houden met elkaar en waar mensen echt samenleven. De partij praat niet alleen maar is ook daadwerkelijk actief. Zo hoort een partij in mijn ogen te werken. Niet alleen praten maar ook doen.

Wat doe je voor de kost?
Ik ben pas terug van een reis van 6 maanden door Azië en Nieuw-Zeeland en ben op zoek naar werk. Ik hoop snel wat te vinden. Hiervoor heb ik een hele hoop verschillende dingen gedaan. Ik heb gewerkt op kantoren maar ook in fabrieken en in magazijnen. Ik heb op die manier veel kunnen zien binnen diverse bedrijven. Ik zag goede dingen maar ook vaak (veel te vaak) dingen die me mateloos irriteerden en waar menselijke waardigheid ernstig in het gedrang kwam.

Waar ben je geboren en opgegroeid en hoe is je band met de gemeente Oirschot?
Ik ben geboren in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven omdat ze kozen voor een bevalling in het ziekenhuis. Daarom ben ik dus in Eindhoven geboren en niet in Oirschot. Ik ben na een paar weken (er waren een paar kleine complicaties) voor de eerste keer over de Eindhovensedijk (dat denk ik, lijkt me het meest logisch) naar Oirschot gegaan en ben dan ook opgegroeid in ons ‘skôn durpke Orskôt’. Ik ben dus een ‘echte’ Orskôtse en familie van beide kanten (Oirschot en Spoordonk) woont hier ook al generaties lang. De band met Oirschot is dus sterk en dit dorp zal altijd iets speciaals voor me blijven. We hebben ook geluk dat we zo’n mooi centrum hebben waar nog zoveel is blijven staan wat er honderden jaren terug ook stond. Daar moeten we zuinig op zijn en het koesteren.

Wat vond je het leukste om te doen tot nu toe in je tijd als actief SP lid?
Dat waren verschillende dingen. De cursussen die ik heb gevolgd bij de SP vond ik erg interessant en leuk maar ook het gesprek dat ik had met Jan Marijnissen in zijn voormalige kantoor in het Tweede Kamer gebouw was erg leuk. De buurtenquête in de Pullen en de Gildewijk was ook leuk. De positieve reacties en de erg grote respons (sommige mensen waren elke keer niet thuis maar de respons van +/- 50% en +/- 65% was erg mooi) waren super. Ook het afscheidssymposium voor Jan Marijnissen was interessant maar het ‘straatwerk’ is ook leuk en vooral ook noodzakelijk voor een partij die echt zichtbaar wil zijn. Zo stond ik voor de SP bijvoorbeeld al op straat in Oirschot, Sint-Oedenrode, Amsterdam, Boxtel, Middelbeers, Oostelbeers, Spoordonk etc. Je ontmoet veel mensen en hebt soms erg interessante gesprekken met sympathisanten maar ook met mensen die over bepaalde dingen anders denken.

Wat wil je met de SP bereiken in Oirschot?
Ik zou graag zien dat Oirschotse, Spoordonkse en Beerse mensen over een tijd massaal zeggen ‘aan de SP hebben we iets en die partij is te vertrouwen en eerlijk’. Vertrouwen winnen is niet iets van de ene op de andere dag en daar moeten we dus constant aan blijven werken. Ook zou ik graag zien dat mensen zien dat onze partij actief is en dat mensen ons zien als een partij die op komt voor de belangen van ‘Jan met de pet’ en mensen die zwakker staan in deze samenleving. Daar doen we het voor! We zullen strijden voor mensen maar ook met mensen. De SP moet in onze gemeente iets worden waar niemand meer omheen kan. Een echte nieuwe wind en iets waardoor politiek iets is en blijft van de normale burger. Ik zou graag zien dat de gemeente Oirschot een SP bolwerk wordt waar de partij stevig verankerd is in de samenleving, laat zien dat ze er is voor de mensen en waar ze van veel mensen steun geniet. En vooral ook dat onze gemeente een toonbeeld wordt van een gemeente waar de SP een sociaal beleid neer mag zetten met brede steun vanuit de bevolking. En ja, ik denk echt dat Oostelbeers, Westelbeers, Middelbeers, Oirschot en Spoordonk vol zitten met mensen die over veel dingen net zo denken als ‘ons’ als partij.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Bij brand zou ik het op prijs stellen als iemand me wakker maakt. Maar ook als iemand echt hulp nodig heeft mag ik wakker gemaakt worden. Voor de rest slaap ik liever gewoon door als het kan.

Wat zie je als grootste problemen in het Nederland van vandaag?
De verharding van de maatschappij zie ik als een probleem. Dat valt grotendeels ook samen met de ‘verrechtsing’ van een deel van de samenleving. Ook gebrek aan kennis door verschillende oorzaken en gelatenheid zie ik als iets wat niet goed is maar wat wel kan veranderen. Gebrek aan solidariteit is een probleem. Soms is het echt nodig dat mensen samen een streep trekken en gezamenlijk laten horen ‘tot hier en nu is het genoeg!’. Dat geldt voor fabrieksarbeiders, voor mensen in de zorg, voor vrachtwagenchauffeurs maar ook voor studenten, kantoorpersoneel en nog veel meer mensen in onze samenleving. Als we samen ergens voor strijden en durven te staan en op te komen kunnen we heel veel. Ik zie het dan ook niet allemaal somber in en zie en hoor ook veel dingen die me positief stemmen. De macht zit vaak, of lijkt vaak, misschien bij grote bedrijven, bij regeringen, bij corrupte regimes etc. etc. maar de echte macht ligt in mijn ogen bij de massa, bij de grote groep die opstaat en een lijn trekt. Dat kan op grote schaal (kijk maar naar de gebeurtenissen in het Midden Oosten en Noord-Afrika) maar ook op kleinere schaal binnen fabrieken, kantoren en binnen bejaardenhuizen. Maar er is moed nodig om op te komen voor je rechten en te strijden voor veranderingen. Daarin zie ik voor de SP maar ook voor diverse andere sociale groeperingen een belangrijke rol weggelegd. Vaak zie en hoor ik dat er een vlam brand in Nederland die op sommige momenten niet erg op laait maar die van vlammetje kan worden tot een bosbrand.

Heb je nog iets wat je graag kwijt wilt?
We hebben erg veel sympathie mogen ondervinden van mensen in Oirschot en de Beerzen in de afgelopen jaren, dat is fijn en sterkt mensen om door te gaan. Maar het is zo ontzettend belangrijk dat de partij groter wordt, nog meer en nog beter zijn geluid laat horen, een alternatief biedt en vooral ook geworteld is onder de mensen in alle dorpen van onze gemeente. Daarom val ik in herhaling om mensen te vragen zich aan te sluiten bij onze partij. Dat verplicht tot niks maar steunt ons in de strijd voor een beter Oirschot en breder gezien, een betere wereld. Politiek is niet iets wat stopt bij de deur van het gemeentehuis, het ligt op straat. “Blijf niet mokkend aan de kant staan. Stel een daad en toon je moed. Laat je woede hand in hand gaan. Met het goede dat je doet” Zoals SP sympathisant en politiek activist Karel Glastra van Loon dat zo mooi heeft verwoord in zijn veel te korte leven.

U bent hier