h

Opiniestuk: Mag ik eigenlijk nog wel bestaan?

29 juni 2011

Opiniestuk: Mag ik eigenlijk nog wel bestaan?

Dit zullen veel mensen met een handicap en/of een beperking zich de laatste tijd afvragen! Door de plannen van dit kabinet (VVD,CDA en gedoogpartner PVV) worden zij op allerlei manieren aangepakt of anders gezegd: “Alle menswaardige voorzieningen worden van hen afgepakt!”

Veel van deze mensen zullen hun baan kwijt raken in de sociale werkvoorzieningen en het persoonsgebonden budget (pgb) valt ook nog weg. Zij zullen niet meer zelfstandig deel kunnen nemen aan onze samenleving en steeds meer afhankelijk worden van thuiszorg of van mensen (vrijwilligers) in hun naaste omgeving. Om nog een voorbeeld te noemen: U zou door een ongeluk invalide raken. Door wat aanpassingen en met behulp van een pgb zou u zorg in kunnen kopen en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen (en indien mogelijk: werken!). Maar dit kan en mag dus niet meer. Waarom? Omdat u teveel geld kost! Uw enige weg is naar een verpleeghuis. Wat twee keer zoveel geld kost, dan wanneer u met behulp van een pgb thuis zou kunnen wonen.

Ook mensen in psychiatrie (o.a.: schizofrene, autisten) die hulp nodig hebben van het GGZ. Voor hen wordt het er ook niet beter op! De eigen bijdragen worden zo hoog, dat de voor hen nodige zorg en begeleiding niet meer geleverd kan worden. De meeste mensen die zorg nodig hebben van het GGZ, moeten al rond komen van een uitkering en kunnen dit niet betalen. Ook zij worden in de steek gelaten.

Wat wil deze regering nu eigenlijk? Alle mensen die iets mankeren en die geen geld in de staatskas brengen wegstoppen in een instelling of verpleeghuis? Ik denk dat menigeen van ons raar op zou kijken, als je nooit meer iemand tegen zou komen met een handicap en/of een beperking!

De vraag die ik stel namens de gehandicapten en/of een beperking: Mag ik eigenlijk nog wel bestaan? Nee, bij deze regering niet!

Opiniestuk door Nicole Sterken
bestuurslid SP afdeling in oprichting Oirschot-de Beerzen

U bent hier