h

Bestuurslid nader voorgesteld: Toine van den Hurk

14 juni 2011

Bestuurslid nader voorgesteld: Toine van den Hurk

Op 6 juni 2011 heeft de SP ledenvergadering in Oirschot een bestuur gekozen voor de SP afdeling in oprichting Oirschot-de Beerzen. In dit bestuur is onder andere gekozen voor Toine van den Hurk als voorzitter. Hieronder een korte kennismaking met Toine aan de hand van enkele vragen en antwoorden.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van de SP?
Ik stemde al vele jaren op de SP. Door de opkomst van Wilders voelde ik mij gedwongen een tegengeluid te laten horen en dus besloot ik ruim een jaar geleden om lid te worden van de SP.

Wat spreekt je het meeste aan binnen de SP?
Het is opvallend hoe de drie uitgangspunten voor beleid van de SP zo vanzelfsprekend door mij zijn overgenomen en nu al leidraad zijn bij alles wat ik doe voor de SP. Solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid zijn geen holle frasen maar echte ankerpunten om een socialistisch beleid te voeren. Daarnaast spreekt mij de dagelijkse daadkracht, ver weg van het pluche dus, het meeste aan. Dicht bij de dagelijkse zorgen van de mensen blijven en opkomen voor de kwetsbaren in onze maatschappij zijn zaken die hoog in het vaandel staan van de SP en door mij van harte worden onderschreven.

Wat doe je voor de kost?
Gelukkig kent de SP geen regeling waarbij 65-plussers worden bedankt voor hun aanwezigheid.
Dat betekent dat ik na een zeer arbeidzaam leven, o.a. als leraar op De Rooi Pannen in Tilburg, mijn tijd nu doorbreng met een studie aan de Open Universiteit en de dagdagelijkse karweitjes aan huis. Ik geniet met volle teugen van mijn A.O.W.en kan daardoor veel tijd besteden aan het werk voor de SP Oirschot-de Beerzen.

Waar ben je geboren en opgegroeid en hoe is je band met de gemeente Oirschot?
Ik ben geboren in Best en heb daar gewoond tot mijn 21ste jaar. Acht jaar geleden ben ik vanuit Tilburg in Oost,-West- en Middelbeers terechtgekomen en wel op de Stille Wille. De gemeente Oirschot heeft ons officieel toestemming gegeven om daar permanent te mogen wonen en nu is het bijna zover dat De Stille Wille door alle instanties erkend gaat worden als woon/recreatiegebied. Een hele opluchting voor alle bewoners van het park maar ook voor de gemeente Oirschot.

Wat vond je het leukste om te doen tot nu toe in je tijd als actief SP lid?
De intensieve bemoeienis met de verkoop van het woonbedrijf Oirschot aan Laurentius uit Breda.
Door alle huurders te informeren over wat er precies stond te gebeuren met deze verkoop werd de gemeente onder druk gezet om niet zomaar met alle voorwaarden van Laurentius in te stemmen en vooral de belangen van de huurders voorop te stellen. Trouwens de verkiezingsstand op De Loop en alles daaromheen was niet alleen leuk om te doen maar ook heel gezellig met z’n allen

Wat wil je met de SP bereiken in Oirschot?
Een ander geluid laten horen dan wat tot nu toe geklonken heeft in de gemeenteraad van Oirschot. Dus moet er een stevige SP afdeling in Oirschot komen die invloed heeft in de gemeenteraad om op die manier beleidswijzingen door te kunnen voeren. Nu wordt er nog niet naar ons geluisterd maar als het aan ons ligt en aan alle SP-stemmers in Oirschot gaat dat drastisch veranderen.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Als er brand uitbreekt wil ik er nog wel uitkomen maar mijn - desnoods korte - nachtrust is mij heilig.

Wat zie je als grootste problemen in het Nederland van vandaag?
De bewuste tweedeling door de VVD, CDA en PVV is een regelrechte ramp voor ons land (al heb ik bij het CDA nog enigszins het idee dat er meer naastenliefde in de partij zit dan bij de andere twee). De verloedering van de taal en de ‘Henk en Ingrid’ oneliners waarmee gestrooid wordt als zijnde de waarheid en onbetwijfelbaarheid van bepaalde gebeurtenissen zorgen voor constante irritatie en misverstanden. Het is echt jammer dat de VVD en het CDA zover zijn afgedwaald van hun uitgangspunten. Daar hoef je het niet mee eens te zijn maar je wist wel wat voor vlees je in de kuip had. Nu laten zij zich leiden door de waan van de dag en de gijzeling van de PVV. Het wordt steeds belangrijker dat de SP met haar waardevolle uitgangspunten en principes het voor het zeggen gaat krijgen in Nederland. We willen en worden (volgens Emile Roemer) de grootste partij van Nederland, let maar op!

Heb je nog iets wat je graag kwijt wilt?
Het zou fantastisch zijn als we voor 1 januari 2012 een volwaardige SP afdeling zijn met ruim voldoende leden. Wat ik ook hoop en verwacht is dat we met het huidige bestuur het voor elkaar krijgen om de SP stevig te verankeren in de Oirschotse gemeenschap en dat we het contact met onze leden steeds verder uitbreiden en intensiveren.

Toine: hartelijk dank voor je tijd en heel veel succes gewenst!

U bent hier