h

Bestuurslid nader voorgesteld: Jozee Kat

17 juni 2011

Bestuurslid nader voorgesteld: Jozee Kat

Op 6 juni 2011 heeft de SP ledenvergadering in Oirschot een bestuur gekozen voor de SP afdeling in oprichting Oirschot-de Beerzen. In dit bestuur is onder andere gekozen voor Jozee Kat als algemeen bestuurslid. Hieronder een korte kennismaking met Jozee aan de hand van enkele vragen en antwoorden.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van de SP?
Ik ben lid geworden in februari 2009. Sander Putmans is verschillende keren bij mij aan de deur geweest. En elke keer dacht ik als hij weg ging, ik moet wat doen. Ik had veel respect voor Sander dat hij op zo’n jonge leeftijd zich zo inzette voor de SP. Toen zei ik, ik kom een keer kijken maar ik beloof niks. Als je dat zegt dan kom je niet meer weg, want dan zie je pas wat er allemaal gedaan moet worden. De mensen zeggen dan ‘hoe doe je dat toch ik heb daar allemaal geen tijd voor?’. Nou lieve mensen dat was de tijd die ik voor de tv op de bank zat en ik heb toen een keuze gemaakt en ben daar heel blij mee, want nu heb ik het gevoel dat ik een steentje bij kan dragen aan een beter Oirschot en maatschappij in zijn geheel.

Wat spreekt je het meeste aan binnen de SP?
Dat het een partij is die de straat op gaat om echt te horen wat er speelt bij de mensen, dus een partij die dicht bij de mensen staat. Dit willen ze ook houden doordat bijvoorbeeld raadsleden, provinciale staten leden en kamerleden een groot deel van hun salaris af staan aan de partij zodat hun inlevingsvermogen in de mensen die het veel minder hebben niet vertroebeld. Ik heb niks tegen rijk maar wel tegen arm.

Wat doe je voor de kost?
Ik ben taxichauffeur voor zorg, zieke en leerling vervoer. Daarnaast ben ik beeldend kunstenaar.

Waar ben je geboren en opgegroeid en hoe is je band met de gemeente Oirschot?
Ik ben geboren in Oirschot en ik heb tot mijn 18e hier gewoond. Met mijn 50 weer terug gekomen en dat zegt al veel. Mijn ‘roots’ liggen hier. De band die ik voel met Oirschot heb ik nergens anders gevoeld. Ik ben blij dat ik weer terug ben. Toen vond ik al dat er vaak onterecht beslissingen genomen werden ten gunste van de mensen met de grootste mond en het meeste geld. Dit is nog niet veel anders, ik hoop dat ik hier iets in kan veranderen samen met onze leden.

Wat vond je het leukste om te doen tot nu toe in je tijd als actief SP lid?
Actie voeren, o.a. Armoede werkt niet (zie de website Armoede werkt niet) en handtekeningen ophalen, praten met de mensen op de Huijgevoort in Beers i.v.m. de intensieve veehouderij en andere SP’ers ontmoeten op bijeenkomsten en cursussen.

Wat wil je met de SP bereiken in Oirschot?
Dat er echt iets gaat veranderen, dat er een flinke linkse wind door de gemeente waait. Dat ze dan echt naar ons gaan luisteren en niet een keer knikken of kritiek geven op onze bijdrage als inspreker op de openbare vergaderingen. Dat er een betere verdeling van het geld komt, meer naar de zorg, woningbouw, jongeren en betaalbare culturele activiteiten voor jong en oud, wat voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen zonder een PGB.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Voor alles wat echt niet kan wachten tot de volgende ochtend.

Wat zie je als grootste problemen in het Nederland van vandaag?
Verarming, mensen die vóór al deze belachelijke bezuinigingen een modaal inkomen hadden, hadden het goed maar deze groep hoort inmiddels ook bij de armen. Ik vind dat als je niks meer uit kan geven om mee te kunnen doen met de maatschappij dat je je dan arm voelt. Hoe moeten de mensen zich voelen die nog minder hebben en zelfs naar de voedselbank moeten? Verloedering en de uitverkoop van Nederland. Kijk maar om je heen, openbare gebouwen zien er vaak vies uit en de bussen zijn zo vies dat je eigenlijk liever niet wilt gaan zitten. Dit komt door al die aanbestedingen. De grote bedrijven willen voor een dubbeltje op de eerste rang als ze schoonmaak in willen kopen. Dit moet dan terug gehaald worden bij de schoonmakers door zo min mogelijk salaris te geven. Dit zelfde gebeurd ook in de taxibranche, bij de post en in de zorg. En de gewone man moet alles opbrengen, het wordt tijd dat de topinkomens en graaiers aangepakt worden.

Heb je nog iets wat je graag kwijt wilt?
Ik hoop dat we werkelijk wat kunnen veranderen en dat we over 10 jaar goed kunnen zien dat die linkse wind door Oirschot gewaaid heeft en niet er overheen.

Jozee, hartelijk dank voor je tijd en heel veel succes gewenst!

U bent hier