h

SP deelt taarten uit aan stakende Poolse aardbeienpluksters

In augustus 2009 hebben drie leden van de SP-werkgroep Oirschot uit solidariteit taarten uitgedeeld aan 75 stakende Poolse aardbeienpluksters in Oostelbeers, gemeente Oirschot. De vrouwen hebben een conflict met de asociale kweker Van de Ven. Het solidariteitsgebaar van de SP’ers werd door de vrouwen zeer op prijs gesteld.

Onmenselijke woon- en werkomstandigheden
De vrouwen hebben uit protest tegen de slechte woon- en werkomstandigheden het werk neergelegd. Ook eisen zij betaling van achterstallig loon en zijn ze het niet eens dat ze voortaan per kilo in plaats van per uur betaald worden, zoals in het contract staat. Ook hekelen ze de boetes die ze voor allerlei ‘overtredingen’ moeten betalen. Volgens een echt bestaand boetelijstje moeten ze bijvoorbeeld voor praten op het werk 100 euro boete betalen en voor het naar de wc gaan 250 euro. Een woordvoerster van de FNV noemt de woon- en werkomstandigheden onmenselijk. Ten aanzien van de huisvesting in oude barakken stelt zij: ‘Zoveel mensen op elkaar heb ik nog nooit gezien.’ Het bedrijf is drie jaar geleden ook al in opspraak geweest. De kwestie is inmiddels groot landelijk nieuws geworden.

Brief aan gemeente
De slappe reactie van de gemeente op de gebeurtenissen is de Oirschotse SP-werkgroep in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeentelijke woordvoerster zei niets af te weten van de slechte huisvesting en bestempelde het ‘middeleeuwse’ boetelijstje als een bedrijfsinterne aangelegenheid waar de gemeente niet veel aan kan doen. Frans van Hoof is woedend over deze lakse opstelling van de gemeente: ‘Schandalig, de gemeente zou zich meteen solidair moeten verklaren met de Poolse arbeidsters en alles uit de kast halen om ze met raad en daad bij te staan.’ De SP heeft een brief op poten geschreven aan het college van B&W met daarin vragen over het boetelijstje en de huisvesting en het college verzocht om de arbeidsters te ondersteunen.

Vijf boerenvlaaien voor de Poolse vrouwen
Drie leden van de werkgroep hebben donderdagavond het woonverblijf van de Poolse pluksters bezocht. Frans van Hoof las een solidariteitsverklaring voor die vertaald werd door een Pools sprekende medewerkster van de FNV en die door de vrouwen met instemming onthaald werd. Daarna verraste hij iedereen door vijf boerenvlaaien aan de aardbeienpluksters te overhandigen. Dit solidariteitsgebaar van de SP werd door de vrouwen zeer op prijs gesteld. De SP heeft extra hulp toegezegd indien dit gewenst is. Vervolgens werden de SP’ers uitgenodigd op de koffie met gebak.

U bent hier