h

Jongerenbeleid een zeer serieuze zaak, Ramblaz in crisis?

17 juli 2012

Jongerenbeleid een zeer serieuze zaak, Ramblaz in crisis?

Het jongerenbeleid van Oirschot was enkele weken terug weer eens een ‘hot item’. Het inmiddels gestopte Jongerenpanel Oirschot (JPO) luidde als een van haar laatste activiteiten de noodklok over een aantal zaken. Een van die zaken waarover de noodklok geluid werd was het jongerencentrum Ramblaz (in het verleden Viavia). In een brief die niets aan duidelijkheid te wensen overliet maakte JPO duidelijk dat men zeer bevreesd was over de ontwikkelingen rondom het jongerencentrum.

SP Oirschot - Ramblaz Oirschot 01

In plaats van dank voor een kritische en bezorgde brief kreeg het JPO vanuit de gemeente Oirschot enkele opmerkingen die toch zeker wel ‘verwijten’ te noemen zijn. Dat is in onze ogen jammer, maar zeker ook een teken aan de wand. Een houding die in onze ogen ook totaal niet op zijn plaats is. Volgens het JPO (maar vooral ook volgens de diverse vrijwilligers van het centrum) is de manier van werken van het SWBO (Stichting Welzijn Best Oirschot) niet goed. Er zou volgens de vrijwilligers en het JPO een top-down (van boven naar beneden) structuur zijn bij het SWBO waarbij de inbreng van de jongeren grotendeels genegeerd wordt. Wij, als SP afdeling Oirschot, begrijpen de onvrede. De basis ligt namelijk bij de vrijwilligers en de mensen van de dagelijkse praktijk. Enige tijd terug hebben wij ook al uitgebreid gesproken met voormalige jongerenwerker Wim van Rijzingen. Hij was destijds zeer begaan met het wel en wee van de Oirschotse jeugd maar kon zich ook niet vinden in het nieuwe beleid. Dat leidde uiteindelijk tot het scheiden van de wegen van Wim en Ramblaz.

Daarnaast luidt het JPO de noodklok over het experimentele drugsgebruik door veel Oirschotse jongeren, waaronder het grootgebruik van cocaïne. In de Ramblaz werd het roken van hasj en wiet gedoogd en is harddrugs verboden. Het JPO schreef over de actieve rol van de Ramblaz in het monitoren, voorlichten en bijsturen van deze jonge gebruikers. Nu er een algeheel drugsverbod is in de Ramblaz, is de vraag waar deze jongeren nu gaan experimenteren – en of dit zonder begeleiding niet uit de hand gaat lopen.

SP Oirschot - Ramblaz Oirschot 02

Maar hoe nu verder? Jongerenbeleid is zeer belangrijk en een goed jongerencentrum kan veel problemen oplossen en signaleren. Jongeren die anders misschien buiten de boot vallen kunnen met goede begeleiding misschien op het rechte pad blijven en werken aan een goed toekomst. Als een jongere ontspoord is dat niet alleen voor zichzelf een menselijk drama, maar kan het ook voor de maatschappij grote gevolgen hebben. Buiten het feit dat het moreel gezien de plicht is om mensen zo goed mogelijk te helpen bij problemen is het vroeg signaleren dus ook financieel en menselijk gezien van groot belang.

Het motto ‘voor en door jongeren’ van het centrum kunnen wij volledig onderschrijven.

Wij hopen dat de jongeren en vrijwilligers de handdoek niet in de ring zullen gooien maar zullen blijven knokken voor waar zij in geloven. Veranderingen (verbeteringen) gebeuren vaak niet in een dag, daar is soms een lange adem voor nodig, en strijdbaarheid. Wij hopen ook dat het nog komt tot een zeer uitgebreide analyse en discussie over het beleid wat gevoerd gaat worden in Oirschot op dit gebied. Als het nodig is moet de Oirschotse politiek dan ook als een blok achter de Oirschotse jeugd staan en het SWBO dwingen tot een andere koers. Enige snelheid is geboden aangezien het anders misschien wel investeren wordt in een jongerencentrum zonder vrijwilligers (een lege huls dus).

U bent hier