h

Stankoverlast van nieuw te bouwen mestfabriek in Oirschot

19 september 2012

Stankoverlast van nieuw te bouwen mestfabriek in Oirschot

Tussen Oirschot en Oisterwijk komt er aan de Spoordonkseweg mogelijk een mestfabriek. Een van de nadelen van mestfabrieken is natuurlijk de stankoverlast. Verder zal er continue verkeersoverlast zijn vanwege de vele (stinkende?) transporten van en naar de mestfabriek. De provincie staat niet negatief tegenover de plannen, omdat de mestfabriek onderdeel uitmaakt van een plan voor een nieuw aan te leggen natuurgebied.

De mestfabrieken zijn bedoeld om de mestoverschotten van boeren te verwerken. De mest die de boer niet op zijn land kwijt kan, moet verwerkt worden. Deze mestfabriek is niet de enige fabriek die er in Brabant zal gaan komen. Voor het huidige mestoverschot zijn er minstens 30 van zulke fabrieken in Brabant nodig. Dat geeft de grootte van dit probleem aan, en een mogelijke reden waarom er ook in Oirschot een zal moet komen.

We importeren namelijk grote hoeveelheden soja uit Zuid-Amerika (veevoer), verkopen enorm veel vlees aan het buitenland, maar blijven zelf met de mest zitten. Mest, die met techniek niet financieel rendabel is weg te werken.

Het grote probleem met mestverwerkingsfabrieken is dat er geld bij moet. Voor het opwekken van ‘duurzame’ energie uit mest ligt er wel een toerijkende subsidie klaar, maar hiervoor is speciaal geteeld maïs, gras en soja (geïmporteerd uit Zuid-Amerika) nodig. Merk op dat dit voedsel is, dat ook voor mens of dier had kunnen dienen! Bovendien moet dit voedsel vaak uit verre landen komen, met o.a. alle transportvervuiling van dien. De planmaker voor de mestfabriek zegt slechts snoeihout, bladafval en maaisel uit de omgeving te gaan gebruiken. De vraag is of dit zo kan blijven, wanneer ook de andere 29 fabrieken van deze materialen gebruik willen gaan maken.

De hoge mest-verwerkingsprijs kan ook bij de boeren komen te liggen, die mogelijk gaan frauderen, waarbij de natuur het eerste slachtoffer is. 80% van de veehouders overtreedt momenteel al Europese nitraat voorschriften (bron: Planbureau voor de leefomgeving), waardoor de hoeveelheid nitraat in 1 liter grondwater veel hoger komt te liggen dan de 50 milligram die volwassenen veilig kunnen drinken. (Voor baby’s wordt zelfs een maximum van 10 milligram geadviseerd; bron www.water.nl)

De SP afdeling Oirschot vindt daarom dat het logisch is dat er minder mest moet worden geproduceerd, zodat het probleem van mestverwerking en de impact op onze leefomgeving worden verminderd. Dat is alleen mogelijk door veestapels in te laten krimpen, met name in Brabant.

We staan in Nederland voor de keus om:

- Veestapels in te laten krimpen en de schaal van boerenbedrijven te verkleinen waardoor vlees en zuivel duurder zullen worden (met daarbij een beter milieu en minder risico’s voor de volksgezondheid)
of
- verder te gaan op dezelfde voet en geld verkwisten aan het verwerken van mest in mestverwerkingsfabrieken (waardoor vlees en zuivel ook duurder zullen worden) met daarbij ernstige schade aan natuur (lucht- bodem- en watervervuiling).

De Nederlandse bodem-, lucht- en waterkwaliteit is de slechtste van alle landen in de EU. Daarom mag de gemeente Oirschot, als zwaartepunt in vervuild gebied, deze mestfabriek met haar stankoverlast absoluut niet toestaan.

Reactie toevoegen

U bent hier