h

Wet Werken naar Vermogen van tafel!

26 april 2012

Wet Werken naar Vermogen van tafel!

Vandaag kwam een e-mail binnen van SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Daarin is goed nieuws te lezen:

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil voorlopig niet verder met de behandeling van de wet Werken naar Vermogen. De stemming voor donderdag is van de baan en de wet voorlopig van tafel. Met deze wet zouden mensen met een arbeidsbeperking uitgesloten, gediscrimineerd en de armoede in gedrukt worden. Dat is nu een halt toegeroepen. Nu kunnen we gaan investeren in de sociale werkplaatsen en gaan bouwen aan een arbeidsmarkt die ook voor mensen met een beperking toegankelijk en eerlijk is.

In het wetsvoorstel Werken naar Vermogen worden 60.000 banen in de sociale werkplaatsen geschrapt, wordt (een deel van) de uitkering van jonggehandicapten weggenomen en is werken onder het minimumloon mogelijk. Sinds het kabinet-Rutte begonnen is hebben we ons hier al tegen verzet, onder meer met de manifestatie 'Armoede werkt niet', die we twee keer organiseerden in Den Bosch.

Nu dit wetsvoorstel in de prullenbak ligt, betekent het niet dat we stil kunnen gaan zitten. Voor veel jonggehandicapten is het een enorme klus om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Wij moeten werkgevers blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid, maar ook zorgen voor voldoende begeleiding en ondersteuning voor deze jonggehandicapten. Verder zijn de problemen in de sociale werkplaatsen nu niet als sneeuw voor de zon verdwenen. Met meer respect, betere begeleiding en een fatsoenlijk salaris zijn we al een stap verder. In deze strijd kan ik alle steun gebruiken. Voor gemeenten is dit ook goed nieuws. Dat betekent dat zij niet langer gehouden zijn aan het uitvoeren van de wet Werken naar Vermogen en de afbraak van onze sociale voorzieningen.

Ik blijf binnen en buiten de Kamer knokken voor een eerlijk Nederland met gelijke kansen voor mensen met een beperking. Daarbij kan ik alle steun gebruiken. Sluit je aan bij de SP en help Nederland menselijker en socialer te maken! Hartelijke groet,

Sadet Karabulut
SP Tweede Kamerlid
Woordvoerder bijstand, wajong en sociale werkplaatsen

U bent hier